16
12
16

Boekentips van 2016

Lezend op een stapel boeken klein


Hoe leer je beter spreken?

Veel mensen denken dat je het hebt, of niet. En als je het niet hebt, zul je het ook nooit leren. Zij zien het als een aangeboren talent. Tsja, met dat perspectief verandert er weinig.

Mindset, methode en feedback

Ik zie dat sprekers die de tijd nemen voor het proces, werken volgens een methode en de juiste feedback krijgen op hun performance, grote stappen maken. De boeken van Coyle en Dweck bieden interessante inzichten daarover. In 'Confessions of a public speaker' lees je dat je onherroepelijk uitglijders maakt, maar ook hoe een verandering van perspectief op presenteren van Scott Berkun tot een betere spreker heeft gemaakt.

Mijn selectie van boeken die ik dit jaar met veel plezier heb gelezen en die je kunnen helpen om een betere spreker te worden.

 

TEDtalks chris andersonTEDtalks  — Chris Anderson

Volgens de baas van TED is een presentatie meer dan informatieoverdracht. Je plant een idee in de hoofden van het publiek. Er is geen ultieme formule, maar wel een aantal essentiele ingrediënten. TED sprekers gebruiken die ingrediënten om op een unieke manier hun informatie vorm te geven, dat maakt TEDtalks magisch.

 

Talent daniel coyleThe Talent Code — Daniel Coyle

Rondom talent hangt een wolk van mystiek. Veel mensen denken dat talent aangeboren is. In dit boek rekent Coyle af met dat idee. Hij neemt de lezer mee naar zogenaamde ‘hotbeds’, plekken waar ‘ineens’ meerdere talentvolle mensen vandaan komen. En hij legt uit wat daar gebeurt. Het boek is gebaseerd op neurologisch onderzoek. Coyle beschrijft de inzichten op een toegankelijke manier. De lezer krijgt handvatten om zijn eigen talent te laten groeien.

 

Illuminate nancy duarteIlluminate — Nancy Duarte & Patti Sanches

Duarte is een design bureau gespecialiseerd in het communiceren van ideeën tijdens veranderingen. In dit boek vind je een communicatiemodel waarmee je teamleden enthousiast maakt in plaats van afschrikt voor de verandering. De vijf fasen in het model geef je vorm met verhalen, ceremonies en symbolen.

 

Confessions of a speaker scott berkunConfessions of a Public Speaker — Scott Berkun

In dit boek beschrijft Berkun met veel humor en zelfspot zijn avonturen in presentatieland. Hij laat zien dat de dingen waar je je als spreker druk om maakt, vaak niet de dingen zijn die het publiek bezig houden. Schaamteloos vertelt hij over zijn faalmomenten. En hoe je die voorkomt.

   


Mindset carol dweckMindset
 — Carol Dweck

Wat zou er gebeuren als je intelligentie en persoonlijkheid ziet als iet dat kan groeien in plaats van te denken dat ze een vast gegeven zijn? Een vaste mind-set belemmert leren en ontwikkeling. Het verwacht instant succes. Voor iemand met een groei mind-set gaat het niet om direct succes, maar om iets leren dat tijd vraagt, een uitdaging aangaan en vooruitgang boeken.

 

Meer boekentips:

2015

2014

2013

 

Reacties

  • Ha Sigrid, graag gedaan.

    Geplaatst door Pauline, 22/12/2016 09:11 (2 jaren geleden)

  • ha Pauline, wat een inspirerend lijstje, dankjewel!
    Sigrid van Iersel

    Geplaatst door SIgrid van Iersel, 21/12/2016 23:45 (2 jaren geleden)

Plaats reactie