31
12
12

Boekentips voor 2013


Klik op een afbeelding om het boek direct te bestellen.
 

Het begint met een idee
 
Carolien Vader beschrijft wat de kenmerken van een goed idee zijn en op welke manier goede ideeën worden verspreid. Waarom krijgen sommige ideeën wel navolging en andere niet. De rode draad in het boek zijn verschillende TED talks. Op dat podium zijn de laatste jaren vele ideeën, uitvindingen en innovaties gepresenteerd. Vader heeft in haar boek een aantal van die ideeën geselecteerd en gecombineerd waarmee ze haar lezers ook weer tot nieuwe inzichten wil inspireren.

 
Het geheugenpaleis

Wetenschapsjournalist Joshua Foer zoekt naar manieren om zijn geheugen te verbeteren en duikt in de geschiedenis van de geheugentechnieken. Hij beschrijft de methode van ‘loci'. De geheugenpaleizen die je in je hoofd creëert om de beelden op te slaan en zo beter te onthouden. Computers kunnen alles onthouden wat we meemaken. Maar de manier waarop we de wereld waarnemen en hoe we handelen, komt voort uit hoe en wat we zelf onthouden. Met ons eigen brein. Herinneringen vormen de bron van onze waarden.

 

Start with Why

Inmiddels ben ik een echte fan van Simon Sinek geworden. Met aansprekende voorbeelden legt hij zijn eenvoudige model uit. Hij heeft ontdekt dat leiders die inspireren allemaal op dezelfde manier denken, doen en communiceren. Iedere organisatie weet wat het doet en hoe, maar weinigen weten waarom. En juist daarmee onderscheid je je van anderen. Voor iedereen die z'n ideeën op een inspirerende manier wil overbrengen.

 

Resonate

In dit boek laat Nancy Duarte zien hoe krachtig het is om in een presentatie een verhaal te verwerken. Ze heeft zich verdiept in de structuren uit de mythologie, literatuur en film. Ze analyseert speeches en laat zien hoe de verhaalstructuur in een presentatie werkt. Voor een spreker is de grootste uitdaging om een idee in een helder verhaal te veranderen dat het publiek aanspreekt en bij hen blijft hangen.Guide to persuasive presentations
 
Een praktische gids van Nancy Duarte. In gemiddeld 3 bladzijden per onderwerp zet ze een aantal handvatten kort op een rij. Bijvoorbeeld hoe je de juiste toon vindt en de aandacht van het publiek vasthoudt. Over hoe je krachtige beelden ontwerpt en de balans vindt tussen analytische en emotionele aantrekkelijkheid.
 

 

 

Visual Notes
 
Van Nederlandse bodem. Een echt doe-boek van Kim Ravers. Ze is visueel schrijver en laat je stap voor stap zien dat communicatie veel krachtiger wordt door te visualiseren. Waar, wanneer en waarom visual notes werken. En hoe je het eenvoudig zelf kunt doen. Een groot deel van het boek is gewijd aan de opzet van een visual, vormelementen en oefeningen. Veel grote bedrijven gebruiken al visual notes. Zij ervaren het voordeel dat zowel beelddenkers als taligen sneller tot de kern komen en merken of ze op dezelfde golflengte zitten of niet.
 


Mindmappen
 
Tony en Barry Buzan combineren tekst en beelden, net als bij visual notes. Een mindmap helpt je om dingen gemakkelijker te onthouden of om ideeën te bedenken omdat je associeert. Je kunt er ook goed een presentatie mee plannen. Een mindmap begint altijd vanuit het midden van waaruit je vertakkingen maakt. Dat zijn de belangrijkste categoriën. In een oogopslag heb je alle informatie op één A4 en zie je verbanden tussen vertakkingen.

Prezi voor kids
 
Aangeschaft voor mijn zoon, maar stiekem zelf ook gelezen natuurlijk. Hedwyg van Groenendaal heeft een prachtig boekje gemaakt. Kleurrijk, vol plaatjes en overzichtelijke korte teksten. De co-auteur Ed van Uden is mindmap inspirator. Prezi leent zich goed voor het maken van een mindmap. Natuurlijk is het een mooie tool om presentaties mee te maken. Het werkt net als ons brein, dat de hele dag actief is met verbeelden en associëren. Ook een doe-boek, voor kinderen én volwassenen. Met een speciale website prezivoorkids.nl

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats reactie