08
12
11

Het eerste TED event in Nederland

 

Mensen die een groot bereik willen, kiezen voor TED.

Het staat voor Technology Entertainment and Design. Opgericht met het idee om een podium te creëren voor iedereen met een 'idea worth sharing'.

De eisen aan de presentaties zijn hoog; zowel inhoudelijk als in de uitvoering. En dat maakt ze zoveel boeiender dan de presentaties tijdens een 'gewoon' congres.


TEDxAmsterdam 


Het eerste TED event in Nederland, waarop Peter van Uhm uitblonk als spreker. 

Los van het feit of je het met hem eens bent, houdt hij een uitstekend verhaal. De enige manier om goed voor de dag te komen, en überhaupt door de selectie van TED heen te komen, is een duidelijke boodschap en een sterke presentatie.


Wat is er zo goed aan het optreden van Van Uhm?

 

 • Van Uhm houdt een PERSOONLIJK verhaal. Hij maakt het publiek deelgenoot van een verhaal dat zijn vader hem vertelde. Hij heeft een van zijn kapiteins meegenomen op het toneel en vertelt hoe zij in een missie gewond geraakt is.
 • Meteen in het begin van zijn presentatie spreekt hij het publiek aan. Hij gebruikt het woordje "YOU", dat is heel krachtig. Het publiek voelt dat Van Uhm zich heeft ingeleefd in de mensen in de zaal.
 • Hij heeft een spannend REKWISIET bij zich, je kunt een speld horen vallen als hij het wapen overneemt van de kapitein. Sommige mensen in de zaal zijn nog nooit zo dicht bij een wapen geweest. Dat zegt hij ook.
 • Een goed spreekTEMPO, mooie PAUZES en binnen de tijd. Een TED talk is maximaal 18 minuten.
 • Goed gebruik van een TEGENSTELLING, die Van Uhm ook letterlijk noemt: "a gun as an instrument of peace and stability may sound contradictory to you...".


Het verhaal lijkt zo uit zijn mouw geschud


Daarom ervaren wij het als een goed verhaal. Om dat te bereiken moet je hardop oefenen, niet één keertje voor de spiegel, maar meerdere malen het liefst met een publiek of voor de camera.

TED is een professioneel podium, alle faciliteiten zijn aanwezig. Van Uhm werkt met een teleprompter. Dat is een doorzichtig schermpje waarin de spreker de tekst ziet, maar waar het publiek doorheen kijkt. Ook het werken met een teleprompter vraagt oefening!

  

 

Reacties

 • Dank je Fenna. Van Uhm heeft zich goed voorbereid, zowel wat betreft de inhoud als de vorm. Mooi om te zien hoeveel bekendheid Van Uhm met dit verhaal heeft gekregen. Een goed verhaal verspreid zich razendsnel op internet...

  Geplaatst door Pauline, 30/01/2013 12:34 (6 jaren geleden)

 • Mooi en interessant blog, filmpje en toelichting!> goede drieslag...

  Geplaatst door Fenna, 17/01/2013 15:09 (6 jaren geleden)

Plaats reactie