02
05
17

Internetverslaving

Onze aandachtsspanne is korter dan die van een goudvis


aandachtspanne goudvis 

Ik ben Inbox Zero verslaafd.

Mijn kinderen dragen hun mobiel de hele dag in hun broekzak.

Gamen, Instagram en ‘Binge Watching’ zijn de ergste vormen van verslaving in ons huis. Het enige moment zonder scherm is tijdens het eten. En 's nachts. Op de slaapkamers zijn schermen verboden.

 

Ik maak me zorgen

 

Helemaal na het lezen van Adam Alter’s boek ‘Irresistible’. Het is een wereldwijde pandemie, de internetverslaving. We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van. Een klein testje uit het boek laat je weten hoe het met jouw internetverslaving is gesteld. Noteer het eindgetal en lees verder.

 

 

In 2010 werd door de introductie van de iPhone het internet mobiel. Sindsdien groeit het aantal internetverslaafden snel.

Steve Jobs gaf zijn kinderen niet voor niets geen iPad. Hij kende de risico’s.

 

Never get high on your own supply
– Adam Alter in Irresistible

 

De helft van de wereld heeft een gedragsverslaving; email checken, op social media zitten, gamen, shoppen. En zelfs sporten is door de wearable tech vatbaar voor verslaving. Ik geef toe, na een paar weken 10.000 stappen per dag ging ik voor de bijl. Fitbit verslaafd, ben ik ook.

 

Jetlag

 

In de natuur is er alleen blauw licht overdag. Iedereen die ’s avonds een uur voor het slapen op een apparaat in blauw licht staart, veroorzaakt een jet lag. Je vertelt je lichaam dat de dag gaat beginnen, net voordat je gaat slapen.

 

In zijn boek legt Adam Alter uit waarom berichtenapp’s, email, social media, gamen en series kijken op Netflix zo verslavend zijn. Hij vertelt hoe het werkt en wat we eraan kunnen doen.

 

Hoe we argeloos in de verslavingsval lopen

 

Rokers, drinkers en drugsgebruikers zijn verslaafd aan een substantie. Appers, email checkers en gamers zijn gedragsverslaafd. Beide soorten verslaving hebben veel gelijkenissen. Niet de substantie zelf maar het verlangen naar de drug is voor een verslaafde sterker dan het lekker vinden ervan. Zelfs als als het zijn leven kapot maakt, blijft een drugsverslaafde toch gebruiken. En zo werkt het ook voor gedragsverslaafden.

Flappy bird links


Het gratis spelletje Flappy Bird werd in september 2013 ineens populair. Het is 50 miljoen keer gedownload. Sommige mensen raakten er hopeloos aan verslaafd.

 

Op allerlei manieren worden we in de val gelokt; met kleine haalbare doelen, feedback, beloningen, het overwinnen van obstakels, met cliffhangers en sociale interactie.

 

Mijn Inbox Zero verslaving, het doel om mijn inbox mailvrij te houden, komt met een prijs. Elke keer dat ik kijk, heb ik ongeveer 25 minuten nodig om weer volledig in de taak te zitten waar ik mee bezig was.

 

Het Tetris effect

 

Weet je nog die blokjes die naar beneden vielen? Soms zag je ze in je slaap nog. Tetris begint eenvoudig en wordt moeilijker naarmate je beter wordt. De stukjes vallen sneller en je hebt minder tijd om te reageren. Met het overwinnen van kleine obstakels houdt het spel je in de greep.

 

Zullen we er nog eentje doen?

 

Het is 23.00 uur, we kijken House of Cards en we kunnen niet meer stoppen. Soms zien we vier afleveringen op een avond. We zijn binge watchers. Mensen die niet kunnen stoppen met kijken naar series.

 

En Netflix weet precies hoe dat werkt. Series worden in één keer aangeboden. Elke aflevering eindigt met een cliffhanger. Het begin van de volgende aflevering geeft uitsluitsel. Dus wat doe je? Je kijkt nog een aflevering, en nog eentje. Voor je het weet heb je meer afleveringen gezien dan je van plan was. Netflix is sluw. Waar je eerst nog moest beslissen of je ging kijken, start sinds een tijd de volgende aflevering automatisch.

 

Als makke schapen laten we ons naar de slachtbank voeren.


appls sphere met schaapjes

 

Hoe kunnen we ons wapenen?

 

Dong Nguyen verdiende gemiddeld $ 50.000 per dag met het spel Flappy Bird. Na een jaar zag hij hoe zijn spelletje een enorme verslaving werd. Sommige spelers lieten in reviews weten dat het hun leven totaal had verwoest. Nguyen kon er niet meer tegen en verwijderde Flappy Bird.

 

Flappy bird tweet 

Maar niet iedere ontwikkelaar zal gewetensvol zijn goudmijntje van het internet halen. Daarom moeten we onszelf wapenen.

 

Waarom Vietnam veteranen blijvend afkickten van drugs

 

In de Vietnamoorlog raakten uit verveling de helft van de Amerikaanse soldaten verslaafd aan heroïne. Eén van de meest verslavende middelen waarvan maar 5% van de gebruikers in één keer afkickt. Na terugkomst en een afkickperiode bleek 95% van de soldaten niet meer terug te vallen. Hoe kon dat?

 

De Amerikaanse soldaten die terugkeerden, stapten in een totaal andere omgeving en leven. Onderzoekers ontdekten dat een gedragsverslaving mede wordt bepaald door de context. Verander je de omgeving, dan is de kans groter dat je een van een gewoonte afkomt.

 

Gedragsarchitectuur

 

Eén van de oplossingen voor schermverslaving is ‘gedragsarchitectuur’. Bewust je omgeving vormgeven en verleidingen zoveel mogelijk verwijderen of verkleinen.

 

Natuurlijk is het onmogelijk om internet en schermen helemaal uit ons leven bannen, maar gedragsarchitectuur is een goed begin.

 

Hoe ver ben je bijvoorbeeld op dit moment van je telefoon verwijderd?
Ligt je mobiel ’s nachts naast je bed?

 

Bij het weerstaan van binge watching moet je net een stapje verder gaan. Je kunt natuurlijk Netflix de deur uit doen, maar het hoeft niet zo rigoureus. Bij Netflix draait het om cliffhangers. Die kun je weerstaan bijvoorbeeld door te stoppen net voor het einde van een aflevering, zodat je de cliffhanger niet meepakt. Of in de nieuwe aflevering de opheldering te bekijken en dan te stoppen.

 

Het begint bij onze kinderen

 

De eerste levensjaren van een kind bepalen hoe het in zijn latere leven communiceert. Onderzoekster Cash heeft er uitgesproken ideeën over: geen schermen in de eerste twee levensjaren, passief tv kijken vanaf 2 jaar en interactieve media zoals iPads en smartphones pas vanaf een jaar of 7.

 

Maar steeds meer kinderen onder de 2 jaar gebruikt regelmatig een iPad. Wat de gevolgen zijn, is nog onduidelijk. Voor deze éénjarige is swipen de manier om een bladzijde om te slaan. 

 

 

 

Een andere manier van presenteren

 

Hoe kun je als spreker je publiek verleiden om te luisteren en te blijven luisteren? Hedendaagse sprekers die starten met het opsommen van een agenda halen de eerste 8 seconden van de aandachtsspanne niet.

 

Onze toehoorders zijn gewend aan geavanceerde verleidingsmiddelen zoals cliffhangers, haalbare doelen en het overwinnen van kleine obstakels. Willen we de aandacht vasthouden, dan moeten we als sprekers andere dingen gaan doen. In mijn blog ‘Hoe data een visueel feestje wordt’, lees je dat beelden daarin een grote rol spelen.

 

Play the music, don’t just show the notes
- Professor Hans Rosling

 

Persoonlijke communicatie is nog steeds het krachtigste middel om contact te maken en jouw kennis en ideeën te delen.


Laten we weer met elkaar praten. Live.


 

 

 

Wil je de uitslag van jouw test weten?
Die kun je hier downloaden.


Meer lezen?
Superverslavend van Adam Alter.
 

Binnen 8 seconden de aandacht van je publiek pakken?
Download mijn ebook ‘Hoe je pakkend start’, dan grijp je het publiek bij de leurven voordat het is afgeleid.

 

Fotomateriaal

Eigen illustraties
Apple Sphere – Blake Patterson (Flickr)

  

Reacties

 • Ha @Edwin, ik voel niet zozeer weerstand tegen het nieuwe, maar tegen het gebruik van het nieuwe. Ik ben het eens met Johnson dat boeken minder regisserend maar meer volgend zijn. Als ik het geschiedenisboek van mijn zoon opensla dan lijkt het nog op een boek dat ik 35 jaar geleden gebruikte. Games zijn een geweldig middel voor ontdekkend leren. Mijn fitbit zorgt dat ik elke dag een uur wandel. Die motivatie had ik nodig en ik ben heel blij dat het werkt.

  Maar ik vind mijn kinderen absoluut niet sociaal als ze met z'n allen in de huiskamer een chill-avond hebben en iedereen zit stil op z'n mobiel te appen en te instagrammen met anderen die er niet bij zijn. Een etentje waar mensen steeds op hun mobiel zitten, vind ik geen gezellig etentje.

  Het is meer dat we moeten uitvinden hoe we er op een gezonde manier mee omgaan.

  Geplaatst door Pauline, 05/05/2017 08:04 (2 jaren geleden)

 • Ach die weerstand tegen het nieuwe...

  Steven Berlin Johnson deed in 2005 een leuk gedachtenexperiment: stel dat boeken NA de computerspelletjes waren uitgevonden, dan zou de maatschappij als volgt reageren: "Het lezen van boeken stimuleert de zintuigen niet zoals de traditie van spellen spelen dat doet. Games dompelen kinderen onder in een levendige 3-dimensionale wereld vol beweging en geluid, genavigeerd door complexe spierbewegingen, terwijl die boeken simpelweg een droge reeks woorden op een pagina zijn”. Hier legt hij het uit: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lpet4TJi41A#!

  Je fitbitverslaving maakt je gezond, je kinderen zijn super-sociaal vergeleken met jou vroeger: ze zijn continu in dialoog met hun vrienden!

  Steek je energie niet in weerstand tegen het nieuwe, maar in het omarmen ervan. (Zei Socrates ooit).

  Geplaatst door Edwin Vlems, 05/05/2017 07:17 (2 jaren geleden)

Plaats reactie