Dynamische Workshops

Laat de grens tussen on- en offline vervagen en breng deelnemers in beweging

Dynamische Workshops

Online workshops voor en door collega's

Voor veel kenniswerkers bij de overheid is het een regelmatig terugkerend onderdeel van hun werk geworden. Ze zijn enthousiast over hun onderwerp, maar vinden het lastig om deelnemers gefocust en betrokken te houden. 

Dat ligt niet aan de performance of de angst om voor een camera te presenteren, maar aan de manier waarop de workshops zijn opgebouwd. 

Workshops bestaan meestal uit een PowerPointpresentatie met daarin de belangrijkste informatie in tekst. Tijdens de workshop leest de spreker de tekst voor en vult waar nodig aan. Maar het publiek kan zelf lezen, wat is dan de toegevoegde waarde van de spreker?

In een workshop is de presentatie het middel om de deelnemers niet alleen te informeren, maar ook te motiveren om mee te doen. Een online workshop moet voor de deelnemers bijna voelen als een live sessie. En de workshopleider is daarvoor verantwoordelijk.

Dynamische Workshops

De begeleiding daagt kenniswerkers uit om een volgende stap te zetten in het geven van presentaties en hun vaardigheid als facilitator.

Ze ontdekken dat ook ingewikkelde of serieuze onderwerpen op een beeldende manier gepresenteerd kunnen worden. Dat deze specifieke aanpak leidt tot een grotere betrokkenheid van het publiek. En dat je soms met een kleine twist een grote verbetering aanbrengt.

Er gaat een nieuwe wereld open.

De workshopleiders ervaren de oneindige mogelijkheden om hun kennis te delen en hun deelnemers te informeren, inspireren en tot handelen aan te zetten.

Icoon Alice met zweep

Wat kun je verwachten van de begeleiding?

Een vastgeroest patroon doorbreken

Teksten voorlezen van het scherm werkt niet. De training helpt workshopleiders uit het gebruikelijke patroon van tekstgedreven PowerPointpresentaties te stappen. Ze krijgen een nieuw perspectief op presenteren en leren een methode waarmee ze professionele workshops bouwen waaraan hun deelnemers actief meedoen.

De regie houden

Zonder heldere structuur is een online workshop gedoemd te mislukken. De tijd van deelnemers is kostbaar en afleiding ligt op de loer, zeker online. In de begeleidingssessies leren de workshopleiders hoe zij de regie houden en hun deelnemers meenemen op een reis dat via een helder pad naar de eindbestemming leidt.

Interactie op gang brengen

Veel workshop hebben eenzelfde stramien. De workshopleider legt uit en geeft een opdracht. Maar er zijn meer manieren om deelnemers in actie te brengen. De workshopleiders krijgen ideeën om tijdens de hele workshop interactie in te bouwen, afgestemd op hun publiek en inhoud. 

Krachtige PowerPointslides bouwen

PowerPointslides vertellen onbewust het publiek van alles over de spreker. Of hij gevoel heeft voor stijl en aandacht besteedt aan details. Het publiek heeft snel genoeg door of de slides hen helpen of slechts een autocue voor de spreker zijn. In de begeleiding krijgen de workshopleiders praktische tips hoe zij PowerPointslides ondersteunend maken aan hun verhaal.

 

Wat leren workshopleiders tijdens de training en begeleiding?

Een outline bouwen

 • De 6-stappen methode. Hoe sprekers een persoonlijke touch geven aan hun presentatie en hun deelnemers inspireren.
 • Waarom je niet meteen begint met bouwen en welke rol het publiek daarin speelt.
 • Hoe de keuze voor één kernboodschap de presentatie interessanter maakt, zelfs als er 10 boodschappen te delen zijn.
 • Waarom je maar 5 seconden hebt om de aandacht van het publiek te trekken (en hoe je een spetterende opening maakt).
 • Welke mogelijkheden en tools er zijn om interactie te creëren en hoe je de juiste balans vindt.

De presentatie aankleden

 • Waarom je met logica alleen niet overtuigt, zelfs niet bij een groep specialisten.
 • Slides zijn online een belangrijk middel om je publiek erbij te houden. Hoe je mooie slides bouwt zelfs als je geen ontwerper bent.
 • Hoe je verhalen vindt en vertelt. Zelfs als je geen persoonlijke anekdotes hebt.
 • Hoe bepaalde beelden je presentatie tenietdoen, ook al heb je een goed verhaal.
 • Waar je  foto's vindt die je op een eerlijke manier in je presentatie gebruikt.

De dry-run

 • Hoe je stem en houding inzet ondanks de beperkingen van online presenteren.
 • Hoe je de optimale setting creëert om de online workshop in te geven.
 • Een eenvoudige manier om een goed leesbare hand-out te maken, zodat je deelnemers ook achteraf betrokken blijven.
 • De 5 stappen die je helpen om relaxt aan de workshop te beginnen.
Wat leren workshopleiders?

Een slide met korte toelichting en een case of opdracht laten uitvoeren, is dat niet genoeg?

Dat is wat veel workshopleiders doen. Maar bereiken ze daarmee wel voldoende effect?

Iedere workshop is een kans om het denken en/of doen van de deelnemers te veranderen. En online moet je daar nog meer moeite voor doen dan offline. Dus nee, een toelichting met opdracht is niet genoeg. 

De methode die je tijdens de begeleiding leert, is toepasbaar op alle soorten workshops. Het gaat om een andere denkwijze en aanpak. Niet meteen starten met het maken van slides, maar dieper nadenken over je deelnemers, de boodschap en hoe je die wilt brengen.

Meedenken over inhoud en vorm
Mirjam Luimstra, Auditdienst Rijk
Door Pauline komt talent tot bloei

We hebben het afgelopen jaar samengewerkt in het vormgeven van de onboarding-trainingen voor nieuwe medewerkers bij de Auditdienst Rijk en de week van de projectleider.
Lees meer
Resultaat: 2 films en 3 online workshops die er professioneel uitzien en waar we allemaal super trots op zijn
Marijn Wilbrink, Rijksacademie voor Overheidsfinanciën en bedrijfsvoering (Ministerie van Financiën)
Pauline draait haar hand er niet voor om: het coachen en begeleiden van keynote sprekers, het vormgeven van (online) presentaties, het bewaken van de rode draad en planning en het monteren van video opnames en animaties.
Lees meer
In plaats van bullets en tekst een pakkende visualisering
Imro Simmelink, Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen
Pauline heeft mij - en mijn collega - op een heel constructieve en prettige wijze geholpen bij het voorbereiden en uitvoeren van een online workshop. Zij hamert op een duidelijke kernboodschap ('wat wil je eigenlijk precies overbrengen') en stimuleert middelen en handelingen om die boodschap te doen beklijven.
Lees meer
Meer dan een presentatie cursus alleen
Fergel Reiziger, Auditdienst Rijk
Voor het onboarding programma van de Auditdienst Rijk was ik één van de workshopleiders die een online training gaf.  

Pauline heeft laten zien dat less is more. Hoe presentaties mij meer kunnen laten schijnen.
Lees meer
Een pioneerproject met online sessies
Laura Morren, Auditdienst rijk
Voor ons onboarding programma wilden we graag introductietrainingen organiseren. Hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen? Een collega raadde me aan om Pauline te benaderen. Ze had in het verleden met Pauline samengewerkt en was erg enthousiast over haar deskundigheid en ervaring.
Lees meer

  Niet over één nacht ijs

  Je hebt specifieke gedachten over de filosofie en het doel achter de workshopreeks. Dat moet gewaarborgd zijn en je wilt de begeleiding van jouw workshopleiders in vertrouwde handen geven.

  Daarom bespreken we in een telefonisch of online intakegesprek over en weer de verwachtingen. Dit gesprek is kosteloos en zonder enige verplichting, met als doel om te bepalen of en hoe jouw workshopreeks geholpen is met mijn begeleiding.

  Alice op de schaats

  Wat maakt deze begeleiding uniek?

  Een totaalplaatje

  Alle aspecten van de workshopreeks moeten kloppen. De begeleiding beperkt zich daarom niet alleen tot presentatietraining. Als organisator van de workshopreeks ben je ervan verzekerd dat de overall uitstraling en de rode draad worden bewaakt. De workshopleiders krijgen ondersteuning op inhoud, vormgeving en technische aspecten. Wanneer nodig kan het ontwerpen van slides uit handen genomen worden, zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun presentatie en het ontwerp van de workshop.

  Wat zijn de kosten?

  Briefing

  In een uitgebreid gesprek bepalen we de filosofie, de uitstraling en het doel van de workshopreeks. En welke praktische en technische onderdelen geregeld moeten zijn, zodat de sprekers een verhaal kunnen houden dat daaraan bijdraagt.

  Online training en begeleiding

  De workshopleiders volgen individueel vier online sessies van twee uur. Daarin bouwen ze aan de outline van hun workshop, de inhoud van de presentatie en aan de PowerPointpresentatie. In de periode tussen de sessies werken ze de ideeën en tips verder uit.

  Dry run

  Een aantal weken voor de workshop komen elke workshopleider, zijn eventuele moderator en de organisatie samen voor een dry-run. De workshopleider laat zijn presentatie horen en geeft aan hoe de workshop zal verlopen. De echte situatie wordt zoveel mogelijk nagebootst in de omgeving waarin de workshop ook daadwerkelijk plaatsvindt. Alle tools die bijdragen aan de interactiviteit, zoals bijvoorbeeld Mentimeter, worden getest. De ervaring leert dat ontvangen feedback tijdens de dry-run een grote meerwaarde heeft bij de laatste finetuning en de professionaliteit van de workshops vergroot.

  Extra optie: PowerPointslides bouwen

  Het komt voor dat een workshopleider zijn presentatie niet zelf in PowerPoint kan maken vanwege tijdgebrek of te weinig kennis van PowerPoint. In dat geval maken wij het ontwerp en bouwen wij de PowerPointpresentatie. 

  De kosten zijn per persoon en exclusief 21% BTW

  Prijsoverzicht

  Dynamische Workshops
  Briefing
  Online training en begeleiding
  Dry-run
  Materiaal: Hoe bouw ik een workshop? [PDF], Tekst in beeld vertalen [Infographic], Een goed idee is er om te delen [boek]
  Extra opties
  PowerPointpresentatie bouwen
  Aanvragen intakegesprek