Ik breek het puntje, de quignon van het stokbrood af

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Een succesvolle presentatie begint niet met inhoud

Alice stokbrood

Zodra we bij Troyes de tolpoortjes van de péage doorrijden, begint onze rit van 2,5 uur over binnenweggetjes. 

Ik voel de drukte en stress van de stad al van me afglijden. Even moeten we stoppen omdat er een koe en drie kalfjes op de weg lopen.

We rijden het dorpje binnen waar we altijd een stokbrood kopen

Ik parkeer de auto en loop de bakker binnen. ’Bonjour Madame, une baguette s’il vous plaît’, zeg ik.

De mevrouw achter de toonbank keurt me geen blik waardig en rolt de baguette in een papiertje. Ik zeg dat dat alles is en de mevrouw noemt het bedrag. Als ze na een ongemakkelijke stilte mijn bankpas in haar vizier krijgt, zucht ze overdreven diep, toetst € 1,15 in op het pinapparaat en richt zich tot de volgende klant.

Wat ben ik blij dat ik weer buiten sta.

Het gevoel van kalmte is even weg en als troost breek ik teruglopend naar de auto het puntje, de quignon, van de baguette af. 

Ik vertel Monsieur le Rûtte dat mevrouw de boulangère voor de zoveelste keer niet te harden sjacherijnig was.

We moeten op zoek naar een nieuwe bakker

Ik heb het nog niet gezegd of ik zie uit mijn ooghoek een winkeltje aan de overkant van de weg. Vreemd, dat was me nog nooit opgevallen.

’Wacht, ik loop even naar binnen, dan koop ik nog wat croissants.’ En voordat Monsieur kan antwoorden gooi ik de deur weer open.

De mevrouw, die net boven de toonbank uitkomt, zegt me vriendelijk gedag

Ze stopt 2 croissantjes in een papieren zakje. Als ik wil afrekenen, vertelt ze geduldig dat je onder de 5 euro alleen met cash kunt betalen. Niet erg, ik vul mijn bestelling aan met een citroentaartje.

Voldaan stap ik de winkel uit, blij dat ik een betere bakker heb gevonden

Omdat ze geduldig is en vriendelijk uitlegt dat je met cash moet betalen, ben ik bereid zelfs meer te kopen dan ik nodig heb. Deze mevrouw maakt echt verbinding en legt de basis voor een nieuwe terugkerende klant. Zelfs voor eentje die zo af en toe alleen maar een baquette bij haar zal kopen.

Verbinding maken is ook de basis voor een goede presentatie

Je verbindt als je het publiek op de eerste plaats zet. Als je weet wat hun dromen en obstakels zijn. En als je niet zomaar informatie deelt, maar precies die informatie waarmee  jouw publiek in de presentatie de transformatie doormaakt die jij voor ogen hebt.

Zet de eerste stap naar een presentatie die verbindt. Vraag het gratis ebook ’Wat is het doel van je presentatie’ aan en bepaal hoe jij optimaal contact maakt met jouw publiek en zo de kans vergroot dat het in beweging komt.


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatietips voor kenniswerkers