Bewuster gebruik gemaakt van het 'on stage zijn'

De training voor mijn FRAUDtalk was zeer nuttig en waardevol voor mij. Pauline keek met andere ogen naar mijn presentatie en merkte zaken op waar ik zelf nooit op zou letten.

Ik wil vaak teveel vertellen, maar werd steeds weer teruggebracht tot de kern. De vraag 'hoe komt het publiek binnen en hoe wil je dat het de deur uitgaat?' heeft mij geholpen om tot de essentie van mijn verhaal te komen. Ook het kiezen voor slechts drie kernelementen door de hele presentatie heen, maakte mijn verhaal beter. Mensen onthouden niet meer dan dat, bovendien heb je geen tijd voor meer.

Pauline heeft mij constant bij de les gehouden, waardoor mijn presentatie to de point werd. Normaalgesproken ga ik er vanuit dat ik m'n verhaal wel ken en dat dat voldoende is. Maar vooraf bepalen welke boodschap ik wil overdragen, wat ik wil dat mensen onthouden, dat maakt een presentatie sterker. Ik vond het ook prettig dat ze op de dag zelf aanwezig was en vooraan in de zaal zat. Ze heeft ons van begin tot eind gecoacht.

Vooral de tussentijdse individuele feedback die ik terugkreeg was zeer nuttig. We hebben samen elke keer de presentatie doorlopen en nagedacht over manieren om logische informatie te verlevendigen met verhalen en attributen. Ik heb bewuster gebruik gemaakt van het 'on stage zijn'. Het is een groot verschil of je in een klas staat of in een theaterzaal met een headset op.

Ik heb het gevoel dat ik van de 2e klasse nu eredivisie speel. Technisch ben ik een betere speler geworden. Ik beveel ten stelligste de training van Pauline aan. Zelf was ik nooit tot een dergelijk resultaat gekomen. Ze houdt je bij de beoogde doelstellingen en brengt je naar een hoger niveau. Mijn presentatie is precies zoals ik hem wens: cool, fun en functioneel.


Nico Declercq
Over de auteur
Nico Declercq

Commissaris van Politie België