De methode die Pauline je leert, werkt. Je zit altijd goed. Dat is briljant.

Ik heb het idee dat de meeste PowerPointpresentaties worden aangevlogen als een ordening van gedachten van de presentator die dan voorgelezen worden. En de presentatie wordt een monoloog. Je vraagt na afloop de slides op als hand-out. Net als vroeger bij een hoorcollege. Waarbij je dan dacht ’wat doe ik hier?’

Ik maakte ze zelf ook zo. Ik zag wel eens hele mooie verhalen voorbijkomen, soms met een enkele slide en dacht dan: ’Hoe doen ze dat? Dat wil ik ook.’ Die bulletstructuur – hoe verleidelijk ook - liep mij voor de voeten. Het lukte me niet om een verhaal te vertellen.

Via een roeivriendin kwam ik op de website van Conduite terecht en twijfelde geen seconde.

De training was prettig. Pauline motiveerde me door handreikingen te doen, filmpjes te laten zien en door theorie terug te brengen naar de praktijk. De methodiek van de training is zo, dat je elke keer een stukje theorie krijgt en dat dan toepast. Heel praktisch en behapbaar.

Pauline snapte de omgeving waarin ik werk en kon zich inleven in mijn werkomgeving en waar ik mee bezig was. We konden daardoor samen bepalen hoe we het brein van het publiek zo goed mogelijk konden bedienen. Door in de presentatie regelmatig te herhalen en dingen op verschillende manieren te zeggen.

De training is laagdrempelig en Pauline doet haar uiterste best om je te helpen de stappen te zetten. Bijvoorbeeld door mij te faciliteren. Soms was zij aan het tikken en ik aan het praten.

Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Vooral ook dat het maken van een presentatie  een creatief proces is. De start is moeilijk, maar eenmaal bezig kreeg ik er lol in. PowerPoint biedt je de escaperoute om je gedachten lekker puntsgewijs in bullets te  presenteren in plaats van je verhaal uit te schrijven. Ik begin nu niet meer in PowerPoint. Ik schrijf mijn verhaal helemaal uit, hoe lastig ik dat nog steeds vind. Daarna ga ik redigeren en indikken. En vervolgens kernwoorden highlighten en beeldmateriaal erbij zoeken. De kernwoorden zijn mijn speakingnotes. En ik oefen flink van tevoren. Precies zoals ik geleerd heb.  En het werkt erg goed!

Door de training heb ik ervaren dat presentaties maken en presenteren leuk is om te doen. Het proces is even doorbijten, maar dan heb je wel wat. Ik flans geen PowerPoint meer in elkaar, maar vertel een verhaal. Mijn boodschap illustreer ik met voorbeelden en beeldmateriaal. En ik heb grip op de tijd.

De training is super bruikbaar, voor veel dingen. Het is niet alleen een gouden formule voor het maken van presentaties, maar ik gebruik het ook voor pitches, trainingen en workshops.

Ik kijk met andere ogen naar presentaties en denk vaak: ’Dit had je anders kunnen doen.’ Maar ik pik ook dingen op die ik goed vind, bijvoorbeeld in de opbouw of de vormgeving of het vernuft van beeld.

De methode die Pauline je leert werkt, je zit altijd goed. Dat is briljant.


Linda Smallegange
Over de auteur
Linda Smallegange

Gemeente Den Haag