De workshop zet je op een ander spoor

Mijn presentaties zijn meestal technisch van aard en bedoeld voor het management om besluiten op te nemen.

De start is vaak standaard en de rest van de presentatie bestaat met name uit lijstjes met specificaties. Ik had me voorgenomen om af te stappen van de lijstjes. En om dat te bereiken had ik iets anders nodig dan een standaard begin. In de workshop leerde ik hoe ik een start kan maken die niemand verwacht.

Na de workshop ben ik dat in de praktijk gaan brengen en ik heb meer succes en ook meer plezier. Ik krijg direct de aandacht en merk dat ik die ook beter vasthoud. Met zo'n ander begin verander je de toonzetting en de sfeer. Het is prettiger om vanuit je eigen kracht je verhaal te vertellen. Je staat er als spreker anders bij omdat het publiek naar jou moet kijken en niet naar het beeldscherm. Daardoor heb je een andere interactie. Ik zit al 30 jaar in een vak waarin ik technische dingen moet uitleggen. En omdat je zo in de techniek zit bemerk dat je soms helemaal je publiek kunt vergeten.

Een eyeopener voor mij was dat BLUF (Bottom Line Up Front) het beste vooraf gegaan kan worden door een (luchtige) inleiding die je publiek naar je onderwerp lokt. De workshop is inhoudelijk rijk aan informatie die je helpt om beter te presenteren en je presentatie boeiender te maken (wat het onderwerp ook is).

Pauline heeft de workshop zo vormgegeven dat deze boeit en raakt. Ze zet je op een ander spoor. Het heeft iets losgemaakt. Ook na de workshop had ik genoeg handvatten om niet alleen de start maar ook de rest van de presentatie beter te maken. Het is soms lastig om een alternatief voor een lijstje te bedenken, maar ook daar denk ik veel meer in beelden en maak die vaak zelf erbij in Visio of in Powerpoint. Eventueel met animatie. Zo kan ik een beeld laten zien en vertellen wat er aan de hand is.

Dank je wel Pauline!


Leo Bink
Over de auteur
Leo Bink

BINK ICT B.V.