Een heldere kernboodschap en een haarscherp doel van mijn presentatie

Voor een jaarlijks congres over animatie, computer graphics en visual effects, werd ik gevraagd om samen met mijn collega een presentatie te houden. We hadden ieder 15 minuten spreektijd.

Ik ben een geoefende spreker en heb onder andere colleges gegeven. Voor een presentatie van 15 minuten moet je ‘to the point’ zijn. En een heldere structuur hebben met een begin, midden en einde, zodat je niet verzand in te veel informatie.

Na een aanbeveling via via en het lezen van haar boek 'Een goed idee is er om te delen' besloot ik bij Pauline een korte training te volgen om mijn verhaal scherp te krijgen. De methode in haar boek sprak mij aan en ik herkende er ook mijn eigen stijl in.

Het was kortdag. Ik had twee weken de tijd en de vraag was: 'Is er plek om de training te doen?' en 'Voegt de training nog iets toe?'

Met behulp van het boek had ik een groot deel van de voorbereiding gedaan, waardoor we snel konden werken. De sfeer met Pauline is gezellig en ontspannen. We hebben effectief van de trainingstijd gebruik gemaakt en konden gemakkelijk doorpakken.

Het resultaat was een presentatie waarbij ik het gevoel had precies te weten wat ik wilde zeggen. Mijn spiekbrief had ik niet nodig. Ik heb de presentatie vanuit mijn hart kunnen vertellen. De kernboodschap was duidelijk en had ik goed in mijn hoofd. Dat hielp ook bij het beantwoorden van vragen uit de zaal. Ik voelde me comfortabel op het toneel en had steeds haarscherp het doel van mijn presentatie voor ogen.

Het is prettig om je kernboodschap zo duidelijk geformuleerd te hebben. Ook het stappenplan dat we tijdens de training doorliepen heeft z'n effect gehad. We zijn geneigd als sprekers om te veel aandacht te besteden aan het begin van de presentatie, waardoor er voor het belangrijkste deel te weinig tijd overblijft. Met het stappenplan maak je een goede afweging tussen alle elementen in het begin, midden en einde van de presentatie. 

Iedereen die op zoek is naar een heldere structuur en een duidelijk doel raad ik aan deze training te volgen.

 


Ernst Janssen Groesbeek
Over de auteur
Ernst Janssen Groesbeek

Studio 9to3 Animation