Een vaste aanpak om interactieve online trainingen te ontwerpen

Kan ik een praktische online training maken die boeiend is. Hoe kan ik mijn training zo maken dat ik niet alleen aan het zenden ben maar er juist interactie is, omdat ik denk dat dit deelnemers meer gaat brengen. Met die vragen zocht ik naar een presentatietraining. 

Een tijd geleden volgde ik een online training over digitale technieken en ik vond dat die goed in elkaar zat. De trainster vertelde dat zij een opleiding had gevolgd bij Pauline. Tijdens het intakegesprek wist ik meteen dat we een match waren. Pauline stelde precies de juiste vragen. Ik wist hier kan ik wat van leren, in deze training zit waar ik behoefte aan heb.

In ons gesprek bleek ook dat het hard werken zou zijn. Het is een proces met de nodige obstakels. Als Pauline had gezegd dat het heel eenvoudig en snel kon, dan was ik er niet aan begonnen. Ik weet uit eigen ervaring dat je in een creatief proces soms even niet verder komt. Dat heeft tijd nodig.

Het resultaat heb ik onlangs in een try-out aan collega’s met een verschillend kennisniveau laten zien. Ze vonden de inhoud en afwisselende opbouw met enerzijds kennisoverdracht en anderzijds oefeningen van goede kwaliteit. Door een try-out te doen, kwamen er nog een paar puntjes uit die ik kan gebruiken om mijn training verder aan te passen, zodat het nog bruikbaarder gaat worden. Rest mij nu nog iets meer routine op te bouwen voor wat betreft het presenteren.

Ik heb een basistraining gemaakt die ik in komende periode met een verdiepingsmodule verder ga uitbouwen. En waarbij ik dezelfde aanpak kan volgen.

Tijdens de training met Pauline heb ik de feedback die specifiek op mij en mijn onderwerp van toepassing was, als heel prettig ervaren. We keken steeds naar wat wel en niet liep. Pauline loopt met je mee in het proces. Ze past haar programma aan wanneer je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt of wanneer extra aandacht gewenst is op een specifiek onderdeel van de presentatie.

Voor deze training twijfelde ik of ik online een interactieve presentatie kon maken die boeiend, leerzaam, met een beetje humor en afwisselend zou zijn. Veeleisend natuurlijk. Die twijfel is totaal weggenomen.

 


Margo van der Vaart
Over de auteur
Margo van der Vaart

Adviseur bij de overheid