Het is niet 'oh ik doe even een PowerPoint'

Hoe krijg ik online een goede interactie met mijn publiek? En hoe krijg ik relatief droge materie helder aan anderen gecommuniceerd? Dat waren de vragen waarmee ik op zoek ging naar een presentatietraining.

Ik vind presenteren leuk om te doen en het gaat me goed af in de offline wereld. Maar ik merk dat het online moeilijker is om mijn publiek te betrekken. Je ziet niet of ze je begrijpen en ook niet wat ze aan het doen zijn. Ik werk in een internationale omgeving met veel verschillende culturen. Dat is één van de mooiste dingen van mijn werk, maar tegelijk is dat online nog eens extra lastig.

In mijn zoektocht op internet vond ik de training van Pauline. Hij sloot het beste aan bij mijn vraag en na ons eerste contact werd mijn keuze bevestigd.

Mijn hulpvraag is volledig beantwoord. De inhoud die ik wil overbrengen is nu verwerkt in een verhaal met een rode draad en een duidelijke boodschap. Ik heb geleerd dat ‘saaie stof’ heus niet saai gepresenteerd hoeft te worden. Wat mij enorm geholpen heeft, is om te denken vanuit het publiek en niet meteen PowerPoint op te starten. Om los van PowerPoint de boodschap te maken. En dan je volledige verhaal uitschrijven met pen en papier. PowerPoint komt op het allerlaatst. Het verhaal geeft de handvatten voor wat er in de PowerPoint moet komen.

Ik heb ook goed inzicht gekregen in de vele mogelijkheden van PowerPoint en hoe je het krachtig kunt inzetten, zodat het mijn woorden ondersteunt. En dat gaat niet over animaties als ‘vliegen’ en ‘draaien’, maar over iets heel anders.

De training was een mooie tocht. Maar wel een zeer intensieve. Ik heb ervaren dat je echt tijd en ruimte moet maken, want je doet het er niet even bij.

In mijn presentaties wil ik altijd zoveel mogelijk delen, maar dat hoeft niet. Het doel is om mensen te triggeren, om ze eager te maken naar meer. Als spreker geef je de kern, datgene waarmee je publiek op de lange termijn geholpen is. Als je dat goed lukt, dan lezen ze ook achteraf aanvullende informatie in de handout. Die is een onderdeel van je boodschap.

De training is een aanrader. Je gaat weer even terug naar de basis. Waarvoor geef je eigenlijk een presentatie? Het is niet ‘oh ik doe even een PowerPoint’. Pauline is een heel prettig persoon. Ze vraagt van jou om ‘the extra mile’ te gaan, maar doet dat zelf ook. Een sessie eindigt pas als zij ervan overtuigd is dat je in de tussenliggende periode verder kan. Het is een wisselwerking. Ze traint met hart en ziel.