Ik neem neemt dit mee in de rest van mijn carrière

Van de training verwachtte ik dat het vooral zou gaan over hoe je presenteert. Wat ik niet had verwacht, is dat er nog veel meer in zat; praktische tips, hoe je de structuur van de presentatie opzet, hoe je met slides omgaat, wat er in je tekst moet zitten, hoe je de aandacht pakt. Het was een veel groter pakket dan ik van tevoren had gedacht.

Ik kijk nooit meer hetzelfde naar presentaties. Om mij heen zie nu veel te veel teksten op slides en te eentonige presentaties waar je de aandacht niet bij kunt houden. Het zijn handout’s die wordt gepresenteerd. Het publiek moet naar jou luisteren en niet naar de slides kijken en die lezen.

Ik heb echt veel geleerd. Het zit in pakkende slides waar weinig opstaat en juist daardoor opvallen. Het gaat om meteen in het begin de aandacht trekken. En je een boodschap laten landen. Maar vooral ook de volgorde waarin je werkt als je een presentatie bouwt. We zijn gewend om eerst slides met tekst te vullen en dan te verzinnen wat we gaan zeggen. Nu begin ik met de inhoud, hoe ik boodschap over wil brengen en dan pas maak ik er slides bij.

Ik heb geleerd hoe je veel en ingewikkelde materie tot iets begrijpelijks maakt waar wel de essentie in zit. Wat duidelijk is voor iedereen. En waarbij je de aandacht vasthoudt.

We werden verplicht om dingen goed voor te bereiden. Dat heeft echt geholpen. En wat ook werkt, is dat je met elkaar meekijkt. Iedereen helpt elkaar helpt. Je geeft commentaar en krijgt die van je medecursisten.

Ik beveel deze training aan. Het is een totaalpakket. Er wordt heel veel belicht, daar haal je altijd iets uit. Er is altijd wel iets is wat je niet wist en waarvan je kunt leren.

Pauline is een enthousiaste trainer en dat slaat over op de groep. We hadden met elkaar een leuke sfeer. We waren vrij om anderen te helpen en commentaar te ontvangen.