In korte tijd leerde ik hoe je een verhaal vertelt met impact

 

Onlangs werd ik gevraagd om een TEDtalk-achtig verhaal te geven over een onderwerp waar ik me al 20 jaar mee bezighoud: ingrijpende jeugdervaringen en de impact op gezondheid. In de wereld waarin ik werk is dit voor velen nog onontgonnen terrein. Weinig mensen zijn zich ervan bewust of ze maken zich er nog onvoldoende druk om.

Mij werd gevraagd om op een congres voor een groot publiek het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar te maken. Dat wilde ik graag, want dit onderwerp verdient een podium.

Ik geef regelmatig colleges en opleidingen en ben gewend om voor grote groepen te staan. Mijn verhaal is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het theoretische kader. Maar steeds vaker word ik als spreker gevraagd om presentaties te geven aan niet theoretisch geïnteresseerden. En om dan in 20 minuten een verhaal zo te brengen dat mensen er echt wat mee kunnen en mee aan de gang gaan, dat is echt wat anders.

Toen dacht ik: ’Bij het maken van zo’n verhaal heb ik hulp nodig.’

Een vriendin en collega verwees mij naar Pauline. Nadat ik haar website had bekeken, was ik meteen overtuigd.

Ik heb de training ervaren als heel positief, enorm ondersteunend en effectief. Pauline brengt deskundigheid en is betrokken. In korte tijd heb ik geleerd hoe je een verhaal vertelt met impact. De methodiek is krachtig, de opdrachten zijn helder en we hadden elke week een afspraak. Het was een strak gemanaged proces met een duidelijk einddoel.

 In het begin dacht ik wel waar gaat dit naartoe. We hebben lang stilgestaan bij het inleven in mijn publiek, zonder nog maar een letter op papier te zetten. Maar Pauline draaide daarmee mijn wereld om. In plaats van ’Wat kom ik vertellen?’ heb ik mijn gedachten eerst gericht op ’wat komen mensen halen?’ Dat inleven in publiek was verhelderend. Wat gaat mijn publiek in beweging brengen? En ik kwam erachter dat mijn verhaal via het hoofd én hart moest gaan. Ik kon het goed in het hoofd krijgen, maar om mensen te bewegen moest ik naar het hart toe. Pauline heeft me geholpen los te komen van feiten en cijfers en mij te verdiepen in de vraag hoe ik mensen inspireer en in actie krijg met deze kennis. Pas wanneer je feiten en anekdotes bij elkaar brengt, voelt het publiek zich geraakt.

Pauline verdiept zich in de inhoud, maar laat zich niet verleiden om teveel mee te gaan in die inhoud. Er is een goede balans tussen verdiepen en voldoende afstand houden om kritisch te zijn.

Uiteindelijk had ik een prachtig afgerond, helder verhaal in plaats van bulletpoints met veel tekst. Ik heb er veel aan gehad om de presentatie helemaal uit te schrijven. Dat maakt het ook gemakkelijker om het op te pakken elke keer dat ik de presentatie ga geven.

Ook heb ik een prachtig slidedeck, dat vond ik ook minstens zo belangrijk voor het eindresultaat. Pauline goochelt met programma’s. Ze is handig met Collaboard, waar we mijn eerste gedachten in verzamelden en waarin ik zelf mijn weg vond buiten de trainingssessies. Ze weet haar weg in PowerPoint. Ze denkt beeldend en kan ook nog prachtig tekenen, zodat mijn verhaal deels door illustraties wordt ondersteund. Pauline is ook verbaal sterk, welke woorden gebruik je wel en welke niet. Ze is streng in de opbouw van het verhaal en in het weglaten van dingen die niet belangrijk zijn.

Ik had het gevoel dat we mijn eerdere verhaal hebben ontrafeld en van de kerndeeltjes een nieuw verhaal hebben gemaakt, waarmee ik in 20 minuten het publiek aan de hand meeneem. Het publiek overwint haar weerstanden tijdens mijn verhaal en heeft na afloop het gevoel ’ik kan hier wat mee’.

De training van Pauline is geschikt voor iedereen die voor een groep een praatje kan houden, maar die verder wil gaan en wil leren om een verhaal te vertellen dat impact heeft en mensen in beweging zet. Je leert op een andere manier naar je presentatie kijken.

En tot slot vond ik het ook een heel leuk proces. We hebben samen lol gehad en ik voelde warmte en betrokkenheid.