De Presentatie Strategie

Hoe je inhoud tot leven brengt

Alice eating sushi
Een goed Japans gebruik is om te eten tot je 80% vol zit. Dat principe is één op één toepasbaar bij het bouwen van een presentatie.

De Presentatie Strategie online training

Veel kenniswerkers hebben moeite met het kiezen van de juiste inhoud voor hun presentatie

Ze hebben last van 'the curse of knowledge', alles is even belangrijk. Het gevolg: overvolle presentaties waarbij de kernboodschap verborgen ligt onder een berg informatie. En het publiek zonder heldere boodschap de zaal verlaat.

Nu meer en meer presentaties online gegeven worden, is er nog het bijkomende nadeel. Je toehoorders staan constant bloot aan allerlei afleidingen. Om nog maar te zwijgen over de extra technische handelingen die er bij een online presentatie komen kijken.

Het is dus zaak om de juiste inhoud te kiezen en het publiek in een korte tijd de meest waardevolle informatie te presenteren. Maar hoe bouw je een presentatie die precies de juiste inhoud bevat om constant de aandacht van het publiek vast te houden?

De Presentatie Strategie live online training

Een presentatie is meer dan alleen het samenbrengen van beschikbare informatie. Alle elementen zijn zorgvuldig gekozen en vormen met elkaar één kloppend geheel. 

Na afloop van de training heb je een strategie in handen waarmee je presentaties bouwt die jouw inhoud tot leven brengen en het publiek geboeid houden.

 

Icoon online NL

Wat kun je van de training verwachten?

Breng inhoud tot leven
Sommige sprekers vinden hun inhoud saai. En met die mindset is hun presentatie meestal ook saai. Maar er is een manier om van ogenschijnlijk saaie inhoud een levendige presentatie te maken. Sprekers die deze strategie toepassen, ervaren dat inhoud nooit saai is als hij hand in hand gaat met een goede vorm.

Profiteer van de efficiency van online trainen
De training is online én live. Geen reistijd wel intensieve persoonlijke begeleiding. Je zet meerdere kleine stapjes en bouwt steeds verder. Laagje voor laagje. Totdat je uiteindelijk een verhaal in handen hebt waarmee je impact maakt.

Bouw een visuele presentatie
Kenniswerker zitten vaak tot over hun oren in de feiten en cijfers. En vertellen daar graag over. Maar na een paar minuten feiten aanhoren is het publiek al snel vermoeid. En dat is precies het moment dat je een plaatje in de hoofden van je luisteraars moet maken, zodat ze kunnen zien wat je bedoelt.

Dit leer je in de online training

Wat wil je bereiken met je presentatie?

 • Ultra kleine stapjes: de filosofie achter het voorbereiden van een presentatie
 • Waarom je niet begint met informatie op slides zetten
 • Identificeer één kernboodschap
 • Hoe je met een nieuw perspectief op presenteren het gebruikelijke bulletpatroon doorbreekt.

Brainstormen en outlinen

 • Hoe je uit een grote hoeveelheid inhoud precies de juiste informatie kiest
 • Hoe je een pakkende boodschap schrijft
 • Hoe je met creatieve ideeën komt, zelfs als je vindt dat je geen creatief type bent
 • Het exacte moment om een vragenronde in te lassen en waarom die plek zo cruciaal is
 • Waarom het begin van een presentatie beweging nodig heeft en hoe je die achtbaan verwerkt door de hele presentatie heen

Hoe je een presentatie tot leven brengt in woord en beeld

 • Logica: hoe je het verlevendigt zelfs al is het nog zo ingewikkeld
 • Hoe je een STAR moment creëert
 • Hoe je met 'visueel spreken' de kans verdubbelt dat het publiek begrijpt wat je bedoelt
 • Hoe je heldere en professionele slides maakt, zelfs als je geen PowerPoint specialist bent
 • De 5 structuurslides en hoe zij het publiek begeleiden door de presentatie

Zelfverzekerd presenteren: een goed verhaal en de juiste omstandigheden

 • Hoe je het (online) podium in gereedheid brengt
 • De drie stadia van de uitvoering van een presentatie en hoe je elk stadium in je voordeel benut
 • Bewust bewegen: waarom je niet zomaar over het toneel heen en weer loopt
 • Een back-up plan. Wat moet je doen als je minder spreektijd krijgt? Of als het geluid niet werkt? 
Next level

Ervaringen van klanten

Maar wat als je al een ervaren spreker bent? Is dit dan een training voor jou?

Je bent een kenniswerker en staat comfortabel voor een groep. Presenteren gaat je relatief gemakkelijk af. Waarom zou je in hemelsnaam deze online training volgen?

De kans is groot, dat ondanks het gemak waarmee je spreekt, je toch regelmatig het gevoel hebt dat je meer met je presentatie kunt bereiken. Dat je merkt dat er een zekere routine in is geslopen. En dat je een beetje hulp nodig hebt, omdat het niet alleen een kwestie van performance is waardoor je het volgende level in je presentatievaardigheid bereikt. 

Is online trainen wel de juiste setting?

Non-verbale communicatie gaat deels verloren online. Dat is helemaal waar. Maar performance, de uitvoering, is niet het belangrijkste aandachtspunt in de training. De opbouw van de presentatie is het centrale thema. Met een goed ontworpen presentatie, zowel in tekst als beeld, volgt de uitvoering als vanzelf het verhaal. 

In korte tijd leerde ik hoe je een verhaal vertelt met impact
Marjon Donkers, Zelfstandig adviseur preventie ingrijpende jeugdervaringen en inhoudelijk projectleider bij SGF/ Gezonde Generatie
 

Onlangs werd ik gevraagd om een TEDtalk-achtig verhaal te geven over een onderwerp waar ik me al 20 jaar mee bezighoud: ingrijpende jeugdervaringen en de impact op gezondheid. In de wereld waarin ik werk is dit voor velen nog onontgonnen terrein.
Lees meer
De methode die Pauline je leert, werkt. Je zit altijd goed. Dat is briljant.
Linda Smallegange, Gemeente Den Haag
Ik heb het idee dat de meeste PowerPointpresentaties worden aangevlogen als een ordening van gedachten van de presentator die dan voorgelezen worden. En de presentatie wordt een monoloog. Je vraagt na afloop de slides op als hand-out. Net als vroeger bij een hoorcollege.
Lees meer
De training voerde terug naar het scherp krijgen van de kern van mijn diensten
Martine Teirlinck, Productmanager bij SURF
Ik geef regelmatig presentaties en dat gaat me prima af. Maar ik merk dat er voor bepaalde doelgroepen meer nodig is. Aan een strategische groep bijvoorbeeld kan ik niet volstaan met vertellen wat onze dienst inhoudt en wat ze ervan mogen verwachten.
Lees meer
Het is niet 'oh ik doe even een PowerPoint'
Marcel Ott, Global Security Advisor at Global Security Heineken (Proseco)
Hoe krijg ik online een goede interactie met mijn publiek? En hoe krijg ik relatief droge materie helder aan anderen gecommuniceerd? Dat waren de vragen waarmee ik op zoek ging naar een presentatietraining.
Lees meer
Een onomkeerbare andere manier van denken over presentaties en informatieoverdracht
Petra Klein, Interim beleidsmedewerker & projectleider MDA++ Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden
Ik zocht een training waarin ik kon leren goede en boeiende presentaties te maken, die in de online “thuiswerk-corona-times” als verfrissend zouden worden ervaren. Door de tekst op de website van Pauline die ik via googlen op “online presentaties geven” had gevonden, werd ik getriggerd.
Lees meer
We willen onze sprekers laten stralen op het podium
Ganessa Courtens, FRISS
Voor ons jaarlijkse internationale evenement FRAUDtalks begeleidde Pauline de sprekers. Ik kreeg haar in de schoot geworpen toen ik de organisatie op mij nam en vroeg me natuurlijk af wie zij was. Bij navraag hoorde ik alleen maar goede verhalen.
Lees meer
Meer dan een presentatie cursus alleen
Fergel Reiziger, Auditdienst Rijk
Voor het onboarding programma van de Auditdienst Rijk was ik één van de workshopleiders die een online training gaf.  

Pauline heeft laten zien dat less is more. Hoe presentaties mij meer kunnen laten schijnen.
Lees meer
I am amazed with the direction and flow of my presentations now.
Joe Stephenson, Director, Digital Intelligence at Intertel
This was one of the most comprehensive trainings I have ever received

And it has been invaluable in the development of both the visual aspects of my presentations, as well as my stage delivery.
Lees meer
I have a whole new way of presenting
Christina Fiscella, SIU Investigator Large Property Loss at USAA
Although I've been speaking professionally for many years, presenting in TED-style was totally new to me. What I liked about the training, was the whole process of creating building the talk.
Lees meer
Bewuster gebruik gemaakt van het 'on stage zijn'
Nico Declercq, Commissaris van Politie België
De training voor mijn FRAUDtalk was zeer nuttig en waardevol voor mij. Pauline keek met andere ogen naar mijn presentatie en merkte zaken op waar ik zelf nooit op zou letten. Ik wil vaak teveel vertellen, maar werd steeds weer teruggebracht tot de kern.
Lees meer
Een heldere kernboodschap en een haarscherp doel van mijn presentatie
Ernst Janssen Groesbeek, Studio 9to3 Animation
Voor een jaarlijks congres over animatie, computer graphics en visual effects, werd ik gevraagd om samen met mijn collega een presentatie te houden. We hadden ieder 15 minuten spreektijd. Ik ben een geoefende spreker en heb onder andere colleges gegeven.
Lees meer

  Proefrit garantie

  Uiteraard wil je weten waar je precies instapt. Wanneer je op de knop aan het eind van deze pagina klikt dan neem je een eerste stap.

  We plannen een gratis proefrit.

  We ontmoeten elkaar telefonisch of in de digitale omgeving waar ook de training plaatsvindt. We bespreken welke verbeteringen jij in je presentaties wilt aanbrengen. Je krijgt een korte impressie van de modules en praktische informatie op basis waarvan je beslist of de training antwoord biedt op jouw wensen.

  Het gesprek duurt ongeveer een half uur. 

  Testdrive

  Wat is er uniek aan deze training?

  Deze live online training houdt je gefocust 

  Een presentatie start met inhoud. Maar het gevaar om meer en meer inhoud in de presentatie te stoppen ligt constant op de loer. En voor je het weet, zie je door de bomen het bos niet meer.

  Daarom heb je vanaf de eerste minuut dat je met de training start een waakhond op je hielen. Die behoedt je voor overbodige opvulling en wijst je elke keer weer op de door jou gekozen kernboodschap. Op die manier blijft je op koers.

  Is dat niet heel irritant, zo'n waakhond hijgend in je nek? 

  Natuurlijk, maar het is voor je eigen bestwil: om een duidelijke boodschap te communiceren en je publiek niet te overladen met informatie.

  Sweet watchdog

  Praktische informatie

  5 live online trainingssessies en een dry-run

  In 5 sessies van 2 uur doorloop je alle stappen van het bouwen van een presentatie. Je start met de outline en geleidelijk kleed je de presentatie verder aan. De training eindigt met de dry-run, waarin je de presentatie laat horen en de laatste aanpassingen doet. In de eerste trainingsmodules wordt gebruik gemaakt van een online brainstorm tool om alle ideeën op één plek te verzamelen. Gedurende de training heb je toegang tot de tool en kun je aanpassingen doen.

  Materiaal

  Na elke sessie ontvang je een handout (PDF) met alle informatie en opdrachten van de betreffende week. Ook ontvang je mijn boek 'Een goed idee is er om te delen'.

  Extra
  PowerPoint re-design

  In module 4 van de training leer je de basics van slidedesign en hoe je inhoud visualiseert. Een slidedeck bouwen kan best intimiderend zijn en is zeker een tijdvreter. Daarom kun je tegen het einde van de training je slides indienen voor een re-design, waarin wij nog een laatste verfijning aanbrengen.

  De prijzen zijn exclusief 21% BTW

  Investering

  De Presentatie Strategie training
  6 live online trainingsessies
  Materiaal: Handout per module [PDF], infographics, mijn boek 'Een goed idee is er om te delen'
  Extra's
  PowerPoint re-design (ter waarde van €750)
  Aanvragen intakegesprek