Hans Rosling een spreker uit duizenden

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Hans Rosling was altijd op zoek naar de beste lesmethode. Hij is één van mijn favoriete sprekers. In deze TEDtalk onderzoekt hij samen met zijn zoon Ola wat het publiek precies weet over de wereld.

Alice op kameel

Rosling wist precies hoe hij het brein van zijn publiek het beste kon bedienen

In zijn TEDtalk onderzoekt hij samen met zijn zoon Ola wat het publiek precies weet over de wereld.

Zijn start is pakkend. Hij zet het publiek met drie multiple choice vragen aan het denken. De uitslag verschijnt direct op het scherm. Interactiever kan het niet.

Dan schetst Rosling het probleem. Wij mensen hebben de neiging om naar extremen te kijken. We hebben een bevooroordeeld perspectief. Zijn boodschap is dat we feiten nodig hebben en de vooroordelen moeten aanpakken. 

Rosling gebruikt humor en houdt daarmee de aandacht van zijn publiek vast. Je weet bij hem nooit wat er zal gebeuren. En ook dit keer heeft hij een onverwacht  moment voor zijn publiek in petto.

De uitleg over het verschil tussen rijk en arm en de verschuiving daarin is beeldend. Hij gebruikt de woorden 'kameel' en 'dromedaris' om de voor en na situatie aan te duiden. Dat blijft hangen. Later in de presentatie grijpt Ola terug op die beelden.

Het is een duo-presentatie en Hans Rosling maakt de weg vrij voor Ola om het antwoord te geven op de vraag hoe de media het publiek beter kan informeren. Op dat moment is er 8,5 minuut voorbij en resteert precies 8,5 minuut voor Ola. Voor een presentatie met z'n tweeën is het cruciaal dat je duidelijke afspraken maakt over hoe de eerste spreker het stokje overgeeft. En dat beide sprekers binnen de gestelde spreektijd blijven.

Het mooie van deze TEDtalk is dat hij niet gelikt is. Het is geen strak uit het hoofd geleerd verhaal. Hans en Ola hebben zelfs geen clicker om de slides te wisselen. En ook de beeldpresentatie is zeer eenvoudig. Maar alles wat ze laten zien, ondersteunt en versterkt het verhaal. En daar draait het om.

Bedien het brein van je publiek

  • door je publiek aan het denken te zetten
  • humor te verwerken en
  • beelden te gebruiken


Hans Rosling overleed 7 februari 2017. Ola zet zijn werk voort.

Een aantal TEDtalks van Rosling ter inspiratie:
De magische wasmachine
Global population growth, box by box
How not to be ignorant about the world (duo presentatie met Ola Rosling)


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers