5 tips om technische informatie aantrekkelijk te maken

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Een kopie van een grafiek uit een rapport van het CBS. Een stroomschema met tekst in lettergrootte 12. Het werkt niet in een presentatie.

Je moet vaak technische informatie presenteren.

Je bent bijvoorbeeld financieel adviseur, ICT-er of ingenieur.

Maar hoe kun je dan toch een aantrekkelijke presentatie maken?

In deze TED talk slaagt mathematicus Marcus du Sautoy erin om een ingewikkeld onderwerp aantrekkelijk te presenteren. Hij geeft het publiek een kijkje in de keuken van de onzichtbare getallen achter alle symmetrische objecten.

Waarom lukt het Marcus zo goed?

 

  • Marcus heeft goed nagedacht over het doel van zijn presentatie. Hij wil zijn publiek bewust maken van het belang van symmetrie: "Symmetrie is de taal van de natuur".
  • Hij heeft nagedacht over eventuele vragen van het publiek. Een vraag kan zijn: "Wat heb ik aan deze informatie". Meteen in het begin van zijn presentatie geeft hij antwoord en zegt dat symmetrie ons helpt om onderdelen van de natuurkundige wereld te begrijpen.
  • Als illustratie gebruikt hij voorbeelden, waar het publiek zich iets bij kan voorstellen. In een groot deel van zijn verhaal laat hij de tekeningen van het Alhambra zien en zet die in beweging.
  • Hij start zijn presentatie. Geen overbodige zinnetjes over hoe fijn het is om er te zijn, maar gewoon beginnen met het verhaal. Een verhaal met de structuur begin - midden - slot. Met zo'n begin heb je meteen alle aandacht van het publiek.
  • In de presentatie zit een prijsvraag verweven. Een geweldige manier om die aandacht tot het laatste moment vast te houden. Uiteraard is er ook een echte prijs: een dame uit het publiek mag haar naam geven aan een nieuw ontworpen symmetrisch object dat Marcus heeft ontwikkeld. Tot slot grijpt hij deze gelegenheid aan om het publiek in actie te laten komen en vraagt een donatie voor een goed doel.

 


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers