Impossible to ignore

door Pauline le Rûtte  |    1 minuut leestijd

Een hele presentatie onthouden is onmogelijk voor toehoorders. Maar je kunt als spreker toekomstig geheugen wel sturen.

Untitled Artwork 2

Als wij mensen geen moeite doen om ons binnen enkele dagen informatie te herinneren, dan gaat tot 90% van die informatie verloren. Die laatste metaforische 10% bestaat dan ook nog eens uit willekeurig onthouden informatie. Je kunt als spreker de controle houden of die 10% of zelfs meer. Maar hoe doe je dat?

Hoe maak je inhoud gemakkelijk te onthouden?

Dit boek laat zien hoe het brein werkt als het gaat om aandacht, onthouden en beslissen. En hoe je het toekomstig geheugen van mensen en daarmee hun gedrag kunt beïnvloeden.

"People act on what they remember, not on what they forget" 

Simon bespreekt 15 variabelen die het geheugen van anderen kunnen beïnvloeden. Daarbij is de juiste combinatie van variabelen elk in de juiste hoeveelheid van groot belang. Eén klontje suiker laat je koffie beter smaken, met vijftien klontjes is niet meer te drinken. Hetzelfde geldt voor geheugen. Teveel 'verrassing' bijvoorbeeld kan de aandacht juist afleiden van wat je wilt dat mensen onthouden. 

"Do you want people to remember exactly what you say or ... sort of what you say?"

Welke signalen verwerk je in de presentatie? Welke specifieke boodschap wil je dat mensen zich herinneren als ze in de toekomst zo'n signaal tegenkomen? En welke actie wil je dat ze nemen? Vragen die in dit boek worden beantwoordt.

 

Auteur: Carmen Simon, Phd
Verschijningsdatum: 2016

Verkrijgbaar bij bol.com


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Goed spreken begint met jezelf te zien als spreker en niet als iemand die wat informatie moet overdragen. Het is geen aangeboren talent maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Iedereen kan een origineel verhaal maken.

Wil je reageren op het artikel? Dat kan hieronder op twee manieren.
1. Meld je eenmalig aan bij Disqus of
2. Vul je naam en emailadres in en daarna de vinkjes. In verband met AVG zijn de eerste twee vinkjes verplicht. Met het laatste plaats je je reactie als gast.

Bedankt voor je reactie!