Brainstormen over je presentatie. Hoe doe je dat in je eentje?

door Pauline le Rûtte  |    4 minuten leestijd

Breng informatie tot leven door ideeën te bedenken voor een pakkend beeld.

Alice idee onder de douche

Presenteren bestaat niet alleen uit informatie overdragen. Wil je het publiek alert houden, het raken en meekrijgen, dan moet je die informatie tot leven brengen.

En dat doe je met een beeld, een verhaal, een demonstratie, een video, een object, een metafoor of een analogie. Ideeën daarvoor ontstaan meestal niet achter de computer. Je moet een extra stap zetten in de vorm van een brainstorm.

Brainstormen gebeurt meestal in een groep. Met als voordeel dat je op elkaars ideeën voortbouwt. Maar wat nou als je een presentatie voorbereidt, dan ben je alleen.

Alijd Bunge ontwikkelde Ik ben me d’r eentje

Het is een tool waarmee je in vier stappen in je eentje tot verrassend nieuwe invalshoeken komt. Het doosje met kaartjes is jammergenoeg niet meer te koop. Maar met toestemming van de maakster vind je in dit artikel foto’s van de kaartjes om je op weg te helpen.

We gaan op zoek naar een sterk beeld bij databeveiliging

Bij een eerste zoekopdracht met het zoekwoord 'databeveiliging' krijg je nietszeggende foto's. We gaan via een korte brainstorm in 4 stappen een sterker beeld bedenken.

 

Stap 1  De vraagformulering

Stel een open vraag die de kern raakt van je probleem of vraagstuk. Maak hem positief, kort en concreet. Schrijf ’m bovenaan een A4’tje. Bijvoorbeeld de vraag: ’Welk beeld versterkt een verdubbelde investering in databeveiliging?’

Stap 2  De ideeënstroom

Geneer eerst zoveel mogelijk ideeën. Kwaliteit komt later. Schrijf elk idee op een apart geeltje. Blijf doorgaan met verzinnen totdat er echt niets meer komt.

Om vaste denkpatronen te doorbreken, voer je daarna nog een aantal opdrachten uit. Op de rode kaarten uit Ik ben me d’r eentje staan deze opdrachten. Hier kun je de opdrachten downloaden.

Sommige opdrachten bestaan uit het trekken van een beeldkaart. De beeldkaartjes kun je vervangen door bijvoorbeeld foto’s van de website unsplash.com. Bovenaan de website vind je buttons met verschillende categorieën. Klik een categorie aan en je krijgt alle foto's te zien. Maak snel een keuze, alsof je een kaartje trekt. 

Het eerste rode kaartje bevat de vraag: denk aan een held, welke oplossing zou die bedenken?
In het tweede rode kaartje wordt gevraagd om een beeldkaartje te trekken, specifieke eigenschappen te noemen en die te gebruiken om een oplossing te vinden.

Stap 3  Ideeën kiezen

Kies één of meer kansrijke ideeën. 

Stap 4  Ideeën verrijken

Om een idee beter te maken, kun je variaties van vragen over dat idee stellen. In het doosje van Bunge zitten drie soorten kaartjes die gezamenlijk een vraag vormen.

1. Je begint met één van de vijf vragen:

  • Welk onderdeel van dit idee kan ik
  • Met wie kan ik dit idee
  • Hoe kan ik dit idee
  • Waarom kan ik dit idee
  • Onder welke condities kan ik dit idee

2. Dan volgt een manier waarop, bijvoorbeeld:

Met humor, zichtbaar, super ambitieus, in drie minuten, heel eenvoudig, met lef, pragmatisch, virtueel, kleurrijk, verleidelijk, etc.

3. En het laatste stuk van de vraag bestaat uit een actie, zoals:

Aanpassen, verbeteren, met andere ideeën verbinden, verder brengen, organiseren, uitvergroten, visualiseren, verkopen, beoordelen, neerzetten, etc.

Na de vier stappen heb je één of meerdere ideeën voor een beeld bij de hoofdvraag. Je kunt nu gericht op zoek naar beeldmateriaal voor de PowerPointpresentatie op websites als unsplash.com, flickr.com of pexels.com.

Door de vierde ronde kwam ik op het idee van een menselijke toren. Het idee erachter is, dat hackers altijd weer manieren vinden om de databeveiliging te omzeilen. En er zijn meer bruikbare ideeën uit de brainstorm die op andere plekken in de presentatie als ondersteunend beeld gebruikt kunnen worden. 

 

Wanneer je meer wilt weten over het brainstormproces en over manieren om te associëren, dan raad ik het boek Creativiteit HOE?ZO! van Igor Byttebier aan.

Een voorwaarde voor een geslaagde brainstorm is zonder oordeel te zijn. Wanneer ik met een groep brainstorm, leg ik altijd de Ideakiller poster van het COCD op tafel. Deze poster heeft ook nog een broertje, de cooperation killer. Beide zijn gratis te downloaden op de website van innovatiev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotomateriaal
Data security breach door Blogtrepreneur [flickr]
Menselijke toren door Joan Griffols [flickr]


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

  • Pauline
    Pauline

    Ik heb contact gehad met Thema. en helaas wordt het doosje niet meer uitgeven. Er is nog één exemplaar (as we speak 6/3/20). Geef een seintje als je 'm wilt kopen, dan stuur ik de reactie van Thema. door.

     Reageer

  • Carien
    Carien

    Wat een goede tips! Daar kan ik echt wat mee..zit heel vaak alleen te brainstormen

     Reageer

    • Pauline le Rutte
      Pauline le Rutte

      Je mag het doosje wel een keertje lenen :-)


  • Kitty Kilian
    Kitty Kilian

    Nuttig. Waarom maken ze het doosje niet opnieuw?

     Reageer

    • Pauline le Rutte
      Pauline le Rutte

      Ik heb ze een mail gestuurd :-)


    • Pauline
      Pauline

      Ik kan het navragen bij uitgeverij Thema.


  • Annette van Gastel
    Annette van Gastel

    Dank voor deze handige tips! voor beelden bij een training net zo goed bruikbaar.

     Reageer

    • Pauline
      Pauline

      Graag gedaan! Het leuke hiervan is, dat je op beeldmateriaal komt, dat je nooit bedenkt als je gaat zoeken op gebruikelijke termen. En die bijzondere beelden zijn verrassend, waardoor het publiek beter oplet en de bijbehorende inhoud beter onthoudt. Die beelden vormen een haakje.

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers