Hoeveel informatie kan een mens aan?

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Door de grote hoeveelheid voel ik me murw. De energie ontbreekt om kritisch te luisteren of lezen.

Alice in een krant met foto pixabay

Lang schaamde ik me ervoor. 

Ik verzweeg het.

Tijd om het maar eens hardop te zeggen: ’Ik ben een nieuwsmijder.’

De kranten, Pauw, Nieuwsuur, NOS journaal, Twitter- en Facebookberichten. Mijn dagelijkse portie nieuws.

Ik kan er niet meer tegen. 

Zelfs een weekendabonnement op de Volkskrant heb ik weer opgezegd.

Waarom?

De negativiteit werd me teveel

Struisvogelpolitiek, Pauline. Er is nou eenmaal veel aan de hand in de wereld. Niet alles is rozengeur en maneschijn.

Dat is waar, maar het is niet alléén de overkill aan ellende. Ik tast in het duister. Wat is waar en wat is nep? Zoveel meningen van journalisten. En meningen over meningen.

Hoe zeker ben je ervan dat je niet met open ogen in een frame stapt?
En wat doe je tegen deze vorm van manipulatie?

Ik heb geen antwoord

Een kwestie van kritisch lezen en luisteren. 

En juist dat lukt me niet. Door de grote hoeveelheid informatie voel ik me murw. Aan het einde van een volle dag heb ik de energie niet meer om kritisch te lezen, te luisteren én mijn eigen mening te vormen.

Lees je dan helemaal geen kranten meer? Kijk je geen nieuws?

Sommige mensen denken dat, maar zo is het natuurlijk niet. 

Ik doseer het aanbod en maak keuzes

Een aantal onderwerpen hebben mijn voorkeur, zoals duurzaamheid, onderwijs en vluchtelingen. Andere onderwerpen komen op mijn pad en daaruit kies ik willekeurig. Dat kan van alles zijn. Van historische verhalen tot wetenschappelijke artikelen. Hoe mijn pet staat die dag.

Het aanbod bestaat onder andere uit De CorrespondentBlendle, nieuwsbrieven, podcasts, uitzendingen van TegenlichtZembla en TEDtalks. Ik kijk graag documentaires, zoals die van Thomas Erdbrink over Iran.

Bij de Correspondent komen artikelen terug wanneer ze weer relevant zijn. Ze worden aangevuld met nieuwe informatie, zodat je uiteindelijk een completer beeld krijgt. 

En dat is precies waar ik naar op zoek ben. Minder waan van de dag meer diepgang. 

Sinds ik nieuws mijd, heb ik het idee dat ik meer weet

Dat lijkt tegenstrijdig, maar toch is het logisch. Ik hou meer tijd en vooral meer energie over om langere artikelen te lezen. Of naar een uitzending van bijvoorbeeld TEDdialogues van een uur te luisteren. 

Mijn archief aan verhalen is inmiddels groot en komt goed van pas bij het bouwen van presentaties, waarin een verhaal dient als voorbeeld of metafoor. 

Keuzes maken en het aanbod beperken tot een paar onderwerpen met diepgang sluit naadloos aan op mijn filosofie over presenteren waarbij je de hoeveelheid informatie beperkt en een heldere context schetst in plaats van een aantal willekeurige onderwerpen aan elkaar verbindt.

Hoe komt het dat ik die link nooit eerder heb gezien?

Waarschijnlijk omdat je het pas gaat zien als je het doorhebt :-)

 

Fotomateriaal
Newspaper - Andrys [Pixabay]


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers