Leg schimmels op een plas olie en er gebeurt een wonder

door Pauline le Rûtte  |    1 minuut leestijd

Een presentatie is er niet alleen voor informatieoverdracht

Onder elke voetstap die we zetten, zit een schimmelnetwerk van wel 500 kilometer lang. Het internet van de aarde waardoor bomen met elkaar kunnen communiceren.

De documentaire ’Fantastic Fungi’ op Netflix start met prachtige time lapse opnames van fungi’s die uit de grond tevoorschijn komen.

De wereld van de fungi’s bestaat uit afbreken en opbouwen 

Ze staan aan het einde van alles en zijn de spijsvertering van het bos. Maar ze staan ook aan het begin van alles en produceren grond waarop nieuw leven groeit.

Schimmels hebben een speciale gave

Injecteer een stapel met verzadigd diesel en ander aardolieafval met schimmeldraden en er voltrekt zicht een wonder. De schimmeldraden nemen de olie volledig op. En zes weken later is de stapel bedekt met honderden kilo’s oesterzwammen. 

Maar daar blijft het niet bij

Er worden sporen gevormd die insecten aantrekken. Er komen vogels op af. En uiteindelijk transformeert een vieze stapel olie in een oase van leven.

Ook presentaties kunnen wonderen verrichten

Wanneer je beeldend vertelt, maak je in alle hoofden van je toehoorders hetzelfde plaatje. En dan ontstaat een een magisch moment. Met jouw presentatie breng je de mensen in de zaal op dezelfde golflengte.

Maar hoe doe je dat als je een technische presentatie moet geven? Ook cijfers kun je tot leven brengen in beelden. In dit artikel lees je hoe je dat doet.


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatietips voor kenniswerkers