Stapsgewijs meesterschap en waarom niemand een geboren spreker is

door Pauline le Rûtte  |    4 minuten leestijd

Alice doorddansen

Wat zeg je als ik je vraag of je een walvis kunt tekenen?

Laten we een experiment doen.
Neem twee vellen A4 doormidden gescheurd of gevouwen en een potlood of pen.

Volg de instructies in onderstaande video en begin elke tekening op een nieuwe vel.


En, als ik je nu nog een keer vraag of je een walvis kunt tekenen? Wat zeg je dan?
Grote kans dat je al een stuk meer tevreden bent over je tekenvaardigheid. *)

Veel mensen geloven dat ze geen talent hebben

Niet voor tekenen, voor koken, presenteren, noem maar op.

Ze meten zichzelf aan mensen die iets goed kunnen en denken dat ze dat nooit zullen bereiken. Of hebben vroeger gehoord dat ze ergens niet voor in de wieg zijn gelegd.

En hoewel ze helemaal geen wereldkampioen willen zijn of beroemd willen worden, maar gewoon morgen ergens beter in zijn dan vandaag, geloven ze zelfs dat dat niet mogelijk is.

Waarom kan iedereen binnen een paar minuten een walvis tekenen?

De clou is, dat de oefening bestaat uit piepkleine stapjes die voor iedereen te doen zijn. Zelfs als je nog geen rechte lijn kan tekenen. Dat hoeft ook niet, want we hebben geschetst en geen kaarsrechte lijnen of perfecte cirkels getekend.

In die paar minuten heb je onderdelen steeds opnieuw getekend. Door te herhalen heb je geoefend. En door oefening word je in korte tijd beter. 

Het eindresultaat geeft je al meer zekerheid over je tekenvaardigheid. Stel je eens voor dat je een ochtendje tekent.

Hoe word je ergens snel beter in?

Door op mini niveau te slagen, krijg je steeds bevestiging dat je de goede kant opgaat en voel je je zekerder. Een rechthoek tekenen, check. Een kleinere rechthoek met tandjes, check. Een vin, check.

Die zekerheid, het vertrouwen dat je het kunt, verandert je mindset. Waar je eerst nog dacht dat je geen walvis kon tekenen, ben je nu klaar voor de volgende opdracht.

Vaardigheid en mindset versterken elkaar

Mits de vaardigheid ontrafeld is in de kleinst mogelijke stapjes met de juiste instructie. En je voortdurend feedback krijgt, zodat je afzonderlijke stapjes kunt perfectioneren. Zo ontstaat een patroon aan stapjes. Wie het patroon ziet en alle stapjes vloeiend achter elkaar kan zetten, heeft z’n vaardigheid verbeterd.

En er is nog een mits.

De factor plezier speelt ook een rol. Ik denk dat je alleen ergens beter in wordt als je de activiteit leuk vindt. Vind je koken helemaal niet leuk, laat het dan vooral aan iemand anders over.

De Davinci Cartooningcourse

In 2016 schreef ik me in voor de online DaVinci course omdat ik beter wilde leren tekenen. Die mindset hielp en ik verwachtte ook daadwerkelijk dat ik beter kon worden. Maar er waren genoeg deelnemers die zeiden dat ze nog geen rechte lijn konden tekenen en met veel minder fiducie de cursus startten. Uiteindelijk kan ieder van ons zichzelf na anderhalf jaar cartooningcourse een heuse cartoonist noemen.

We begonnen met een week lang cirkels tekenen. Dat was het kleinst mogelijke stapje van de cursus. Dat was de basis. En elke week kwamen er stapjes bij, die bouwden op wat we de week ervoor hadden gedaan.



Ja, maar jij kon al behoorlijk tekenen

Hoe vaak ik dat niet gehoord heb. Als ik de DaVinci cursus niet gedaan had, dan was ik nog steeds op het niveau waar ik ooit stopte toen ik naar de middelbare school ging. 

Ik heb me laten leiden door alle kleine stapjes van het proces. Anderhalf jaar lang heb ik elke dag minimaal 20 minuten en vaak langer getekend. Daarom ging mijn tekenvaardigheid met sprongen vooruit.  

Ook zakelijk presenteren is een mix van vaardigheid en mindset

Het presentatieproces is te ontrafelen in een reeks van hele kleine stapjes. Elk stapje versterkt de gedachte dat je creatief bent en dat ook jij een beeldend verhaal kunt vertellen. 

En nu?

Wil je jouw presentatievaardigheid verbeteren, dan is de eerste stap om te beginnen het e-book Slidemetamorfose. Je neemt een tekstuele presentatie en verandert die stap voor stap in een beeldend verhaal.

 

*) Een oefening uit de Davinci Cartooningcourse


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

  • Saskia
    Saskia

    Super, Pien! Eindelijk kan ik nu ook een walvis tekenen. Toch geloof ik wel dat de een meer talent kan hebben voor iets dan de ander. Maar ben ik ervan overtuigd dat iedereen talenten heeft.

     Reageer

    • Pauline le Rutte
      Pauline le Rutte

      Wat leuk Sas! Ik geloof ook in meer of minder aanleg, maar probeer het woord talent te vermijden, er ligt zo'n nadruk op. Wat nou als je geen talent hebt?

      The Talent Code is een heel interessant boek. Dat gaat over plekken op aarde waar veel 'talent' vandaan komt. Bijvoorbeeld een klein tennisschooltje in Moskou leverde dat maar liefst vier spelers leverde die in de top 10 van de wereld terecht kwamen. Hoe kan dat? Daniel Coyle onderzocht wat daar gebeurde en ontdekte dat het te maken had met de kleinst mogelijke stapjes. Kinderen speelden de eerste jaren geen competities en wedstrijden. Zodat er geen druk was en ze elk minutieus onderdeel van een slag en het spel konden oefenen.

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers