Focus

door Pauline le Rûtte  |    1 minuut leestijd

Een boek vol praktische handvatten om efficiënter met je tijd om te gaan en meer energie over te houden.

Focus

De hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt staat gelijk aan 174 kranten per dag! Gelukkig komen al die prikkels in eerste instantie onbewust ons brein binnen. Tichgelaar noemt het onze 'personal assistant' die bepaalt dat 0,0003% van die prikkels wordt doorgestuurd naar ons bewustzijn. Een gigantische selectietool.

Het hele spel van focus is het aantal wisselingen van aandacht te minimaliseren. En dat doe je door vier concentratielekken te dichten; te weinig prikkels, teveel interne prikkels, te weinig brandstof en teveel externe prikkels. Wat neerkomt op een balans vinden tussen te weinig prikkels, verveling en teveel prikkels, stress.

We kunnen de ruimte voor afleiding in ons denkbrein beperken door te multitasken. Wat iets heel anders is dan switchtasken. Bij multitasken vul je de ruimte voor afleiding. Terwijl je bijvoorbeeld nadenkt over een ingewikkeld project dat 50% van je denkruimte inneemt, kun je een een eenvoudige handeling doen, zoals het schoonmaken van je huis of het maken van doodles. Onderzocht is dat dat onze concentratie met 29% verhoogd.

Het hele boek maakt je bewust van je dagelijkse handelen en staat vol met praktisch uitvoerbare tips. Uiteindelijk krijg je meer gedaan in minder tijd en voel je je energieker.

 

Auteur: Mark Tigchelaar
Verschijningsdatum: 2019

Verkrijgbaar bij bol.com


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie