17 januari: Martin Luther King dag

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Laat je inspireren door de beroemdste spreker aller tijden.

IhaveadreamMarines

Hoe kreeg Martin Luther King zijn boodschap onder de aandacht?

En niet zomaar een boodschap, maar het doel om rassendiscriminatie te beëindigen met vreedzame middelen. King's speech in augustus 1963 was de start van een beweging die niet meer te stoppen was.

De spreektechnieken die King gebruikte zijn nog steeds actueel.

In haar gratis downloadbare boek Resonate van Nancy Duarte vind je een 4 pagina's vullende analyse. Per minuut laat zij zien hoe de tekst danst door de afwisseling tussen beschrijvingen van de huidige situatie en hoe het ook kan zijn. Een van de krachtigste structuren voor een presentatie.

M.L. King maakt gebruik van verschillende spreektechnieken


- dramatische pauzes
- herhaling
- metaforen en beeldspraak
- refereren aan bekende literatuur en politieke statements


Je ziet precies wanneer King applaus krijgt

Zelfs in verschillende gradaties; klappen en juichen tegelijk. Hij was een meester in het gebruik van tempowisselingen die uiteindelijk leidden tot een gepassioneerd einde waarin hij de toekomst schetst.

Martin Luther King was een man met een missie. Iedere spreker zou zeer tevreden zijn met de eerste 10 minuten van deze speech. King echter vond dat hij het publiek nog niet genoeg had bereikt.

Sinds een aantal maanden speelde in zijn hoofd de metafoor van de droom. Zijn vrouw Mahalia Jackson, die op het moment van de speech naast hem stond, voelde dat King nog niet tevreden was. Zij gaf hem het laatste zetje en drong aan om het verhaal van de droom te vertellen. De laatste 6 minuten waren volledig geïmproviseerd. Hij sprak vanuit zijn hart.

Laat je inspireren door de woorden van Martin Luther King.

 


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Goed spreken begint met jezelf te zien als spreker en niet als iemand die wat informatie moet overdragen. Het is geen aangeboren talent maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Iedereen kan een origineel verhaal maken.

Wil je reageren op het artikel? Dat kan hieronder op twee manieren.
1. Meld je eenmalig aan bij Disqus of
2. Vul je naam en emailadres in en daarna de vinkjes. In verband met AVG zijn de eerste twee vinkjes verplicht. Met het laatste plaats je je reactie als gast.

Bedankt voor je reactie!