Een beetje ongemakkelijk lig ik daar middenin de winkel

door Pauline le Rûtte  |    3 minuten leestijd

Alle voorbereidingen zijn in volle gang, zodat we er straks volop van kunnen genieten. En, kunnen inspelen op onverwachte wendingen.

Zeehond

Het is Koningsdag 2023. Monsieur Le Rûtte en ik rijden naar Houten.

We lopen de reusachtige hal van Bever binnen. Er is geen kip.

Een vriendelijke verkoper loopt op ons af. Twee uur lang bekijken we met hem lichtgewicht tentjes, slaapmatjes en -zakken, rugzakken en kookgerei.

We bereiden een grote wandeltocht voor

De verkoper doet voor hoe je heel handig met een soort luchtzak een slaapmatje in twee keer volpompt. Een beetje ongemakkelijk lig ik daar middenin de winkel en rol als een zeehondje van het ene naar het andere matje.

Ik zie Monsieur Le Rûtte genieten van handig spulletjes voor onderweg 

Waar hij eerder nog pertinent weigerde om in een tentje te slapen, is dat ineens verleden tijd. ’Pauline, moet je kijken, een tentje waar je wandelstokken gebruikt als tentstokken.’

Ook ik voel de opwinding groeien.

Onze tocht gaat van Vezelay in het midden van Frankrijk naar Saint-Jean-Pied-de-Port in het zuidwesten. 900 kilometer in 6 weken. We starten de laatste week van augustus 2024.

We kiezen voor het Franse deel van de Camino omdat die minder druk schijnt te zijn. En omdat we van Frankrijk houden. Naturellement

Een paar weken later komt Joost op ons pad 

Hij is een 28 jaar jongere dispuutsgenoot van Monsieur Le Rûtte. We spreken af op een terras in Leiden. Joost (*) heeft exact dezelfde route een jaar geleden gewandeld. Na Saint-Jean liep hij nog wel 770 kilometer door naar Santiago de Compostella in Spanje.

Hij vertelt dat hij op z’n dertigste burn-out raakte. En dat zijn huisarts zei: ’Ga jij maar elke dag wandelen.’ Een beetje onwennig vond hij dat, want waar loop je heen? Maar na een aantal weken merkte Joost dat het hem goed deed en hij besloot een lange tocht te maken.

Op één van de eerste dagen kwam hij door een dorpje waar de inwoners een bank hadden gedoneerd speciaal voor pelgrims. Hij ging zitten en al snel zat een dorpsbewoner naast hem met een rieten mandje. Het zat vol lekkere dingen die hij mee mocht nemen op zijn reis.


Na een half uurtje met de man gesproken te hebben, keek Joost op z’n horloge en zei dat hij moest gaan om zijn volgende overnachting te halen.

Joost deed er 50 dagen over voordat hij los was van lijstjes en dingen die ’moeten’.

Zijn advies aan ons heb ik goed in mijn oren geknoopt

Je goed voorbereiden is nodig, maar het loopt anders dan je denkt. Geef daaraan toe. Praat twee uur met een dorpeling als dat zo uitkomt. Het is de reis, niet het einddoel waarvan je leert.

Wat een wijze les.

Voorbereiding is ook nodig bij het maken van een presentatie. Het is cruciaal. Door een goede voorbereiding kun je je richten op de performance. En daardoor kun je genieten van het spreken. En schiet je niet in de stress als er plots iets tegenzit of anders loopt.

Wil je het volledige presentatieproces een keer doorlopen? Individueel of met een groepje in-company? En een methode leren waarmee je heldere, kernachtige en beeldende presentaties maakt?

In mijn training De Presentatie Strategie leer je dat.

Stuur me een e-mail via info@conduite.nl dan maken we een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

(*) Zijn echte naam kun je bij mij opvragen als je in verbinding wilt komen.


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

 • Sandra de Jong
  Sandra de Jong

  Wat een prachtige en wijze metafoor, dit verhaal. Mooi Pauline!
  En een grote glimlach ook nog voor de tekening die het beeld van jou als zeehondje versterkt :~)

   Reageer

  • Pauline
   Pauline

   Dank je wel Sandra. Het was heel inspireren om met Joost te spreken. Een middagje voorpret :-)


 • Noortje
  Noortje

  Jeetje Pauline, wat een leuk vooruitzicht! En inderdaad, voorbereiding is en blijft het halve werk, óók op de werkvloer. Spreek/schrijf je trouwens ook al Grieks? Potjeslatijn?

   Reageer

  • Pauline
   Pauline

   Ja, ik zou willen dat het al zover is. Vanwaar jouw vraag over potjeslatijn?


  • Pauline
   Pauline

   Zeker een leuk vooruitzicht. Ik heb een mooi boekje gevonden van een Fransman die deze route om de zoveel tijd loopt en zorgt dat je de laatste aanpassingen kunt downloaden. Alleen dat al is heerlijke voorpret. Ik schrijf geen potjeslatijn.


 • Carien
  Carien

  Wat stoer!! En wat een afstand!

   Reageer

  • Pauline
   Pauline

   Het is al lang een grote wens van mij. En monsieur Le Rutte is inmiddels ook om. Een flinke afstand, maar we trekken er zes weken voor uit, dan kunnen we regelmatig een rustdag inlassen.

Praktische Presentatietips voor ervaren adviseurs