Een TEDtalk houden [en wat dat met zich meebrengt]

door Pauline le Rûtte  |    3 minuten leestijd

De ervaringen van Vera Bauman. Eén van de sprekers op TEDxDamlaan.

TEDxDamlaan 17

Op 13 september 2013 vond TEDxDamlaan plaats.

Het onderwerp was burgerkracht.

Vera Bauman is één van de spreeksters.

Ze is programmamanager van het Stadsinitiatief Rotterdam en blikt terug op haar TED ervaring.

Plug je plan en zet de stad naar je hand

Na twee jaar Stadsinitiatief Rotterdam met als winnaars de Luchtsingel en de Schaatsbaan Rotterdam is eind vorig jaar de derde ronde begonnen. Toen het project in 2011 startte had Vera niet kunnen vermoeden wat een succes het zou zijn. In het eerste jaar waren er 93 plannen. En vorig jaar maar liefst 120. 

Niet alleen de winnaars kunnen hun plan uitwerken, we hebben ook veel ‘bijvangst’.

Voor alle initiatieven die niet door gingen naar volgende ronde is een speciale avond georganiseerd. Zo zijn buiten de officiële wedstrijd om nog 6 ‘winnaars’ gekomen die hun plannen konden realiseren.

Als burger kun je veel dingen voor elkaar te krijgen

Vera vertelt over een mooi voorbeeld daarvan: Ravottuh. “Ik weet nog goed hoe Ravottuh ontstond. In de burgerzaal van het gemeentehuis troffen mensen elkaar die allemaal affiniteit hebben met een beetje ruw spelen. Ze gingen samenwerken en kwamen op nog meer ideeën. Uiteindelijk werden ze vierde. Net niet genoeg om een subsidie te ontvangen.”

“Ze wisten hun idee goed te presenteren waardoor zij toch financiering vonden. Ravottuh is nu op verschillende plekken in de stad te vinden.” zegt Vera.

Hoe zwaar weegt een presentatie mee in de beoordeling?

Pitchavonden zijn er natuurlijk om je plan helder voor het voetlicht te brengen. Maar, ze zijn er vooral om met elkaar in de goede energie te komen. En pitchen gebeurt bij het Stadsinitiatief zonder Powerpoint.

Mensen zijn veel creatiever zonder Powerpoint. Het is één groot visueel spektakel. We zien maquettes, kratten met fruit en laatst zelfs twee lammetjes. Allemaal in de keurige zalen van het gemeentehuis.

Het is een soort theater. En dat moet het ook zijn. Een presentatie moet energie geven. Het gaat om anderen motiveren, enthousiasmeren en overtuigen. Dat doe je niet als je bullets staat voor te lezen.

Vera wilde meteen aan TEDxDamlaan meedoen

“Ik vind TED een interessant podium waar je je verhaal kunt doen. Het is kort, to the point en informatief op een aantrekkelijke manier.”

"En ik ben een enthousiast mens, die gemakkelijk te verleiden is", zegt ze lachend.

Vera zag het houden van haar TEDtalk als kans om het idee achter Stadsinitiatief Rotterdam verder te verspreiden. Van elke TEDtalk wordt een video gemaakt en zo krijg je een groot bereik.

Een TEDtalk doe je niet zomaar, dat vraagt een grote inspanning. Ruim voor de zomervakantie van 2013 begon Vera al met de opbouw van haar verhaal. Ze vindt dat je een verhaal alleen maar stevig kan neerzetten als je heel veel oefent. Zeker als het niet in je moedertaal is.

Een geweldige ervaring rijker

In de loop van het proces leer je de andere TEDsprekers kennen en maak je er samen een coherent geheel van. Niet alleen het doen van de talk, maar ook dat proces vond Vera een mooie ervaring. “Uiteindelijk daar staan op 13 september geeft natuurlijk een kick. Ik vind het enorm stoer dat ik het gedaan heb en ben trots op mezelf.”

Vera’s favoriete TEDtalks

"Ik heb er drie": Simon Sinek met zijn verhaal ‘Start with Why’ en de video animatie met begeleidende TEDtalk ‘Changing Education Paradigms’ van Ken Robinson maar de allermooiste vind ik ‘A guerilla gardner in South Central LA’ van Ron Finley.

En Vera's eigen TEDtalk op TEDxDamlaan

 

Fotomateriaal
Vera Bauman - Citizencrump


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

Praktische Presentatie-tips voor kenniswerkers