De Presentatie Strategie

Voor ervaren adviseurs die hun presentatie naar de next level willen brengen

Alice paddenstoel

Veel adviseurs hebben hebben last van 'the curse of knowledge'

Goed bedoeld willen ze zoveel mogelijk informatie delen. De gangbare werkwijze is om PowerPoint te openen en die te vullen met tekst en bulletpoints.

Door de veelheid aan tekst bestaat de presentatie meestal uit het voorlezen van tekst. Maar het publiek kan zelf lezen. Wat is dan de toegevoegde waarde van de spreker? 

De kunst is om informatie eenvoudig en gemakkelijk consumeerbaar te maken. Een presentatie is niet alleen een middel om deelnemers te informeren, maar juist en vooral om ze in beweging te brengen. 

 

De Presentatie Strategie training

Een presentatie is meer dan alleen het samenbrengen van beschikbare informatie. Je ontdekt dat je ingewikkelde of serieuze onderwerpen ook op een beeldende manier kunt presenteren. Dat je oneindig veel mogelijkheden in handen hebt om je kennis te delen. En dat deze aanpak leidt tot een grotere betrokkenheid van het publiek.

Na afloop van de training heb je een strategie in handen waarmee je presentaties bouwt die jouw inhoud tot leven brengen in een passende structuur met een heldere boodschap, zodat het publiek in beweging komt.

 

Rondje PS

Wat kun je verwachten?

Doorbreek een vastgeroest patroon

Teksten voorlezen van het scherm werkt niet. De training helpt je om uit het gebruikelijke patroon van tekstgedreven PowerPointpresentaties te stappen. Je krijgt een nieuw perspectief op presenteren en leert een methode om met een sterke verhaallijn en bijpassende vorm jouw inhoud tot leven te brengen.

Bouw een visuele presentatie

Feitelijke informatie verwerken kost het publiek veel energie. Door een mix te maken van feiten en beelden kan het publiek ook zien wat je bedoelt. En dat maakt informatie verwerken een stuk eenvoudiger.

De regie houden

Zonder heldere structuur is een presentatie gedoemd te mislukken. Tijd van mensen is kostbaar. En afleiding ligt op de loer. In de training leer je hoe je de regie houdt en mensen meeneemt op een reis die via een kraakhelder pad naar de eindbestemming leidt.

Flexibel trainen

Je kunt de trainingsmodules zowel online, offline of in een mixvorm volgen. Wat het beste past naast de dagelijkse werkzaamheden. In stapjes bouw je laagje voor laagje de presentatie op. 

Krachtige PowerPointslides bouwen

PowerPointslides vertellen onbewust van alles over een spreker. Of zij gevoel heeft voor stijl en aandacht besteedt aan details. Het publiek heeft snel genoeg door of de slides voor haar zijn gemaakt of dat ze dienen als autocue voor de spreker. Je hebt 5 eenvoudige PowerPointslides nodig om het verhaal te ondersteunen. 

De Methode

Doorloop alle stappen van het presentatieproces

Laat je leiden door een beproefd framework waarbij de verbinding met het publiek voorop staat. Treed in de voetsporen van klanten die met de Strategie Methode professionele presentatie maken.

Presentatieproces

Dit leer je in de training

Een verbinding maken met het publiek

 • De publieksanalyse, en hoe je inspeelt op verschillende doelgroepen
 • Eén krachtige kernboodschap schrijven
 • Hoe je de juiste informatie kiest passend bij jouw publiek
 • De outline bepalen en een structuur kiezen
 • Hoe je in 1 minuut de aandacht van het publiek trekt

 De inhoud in beeld brengen

 • Hoe je met 'visueel spreken' de kans verdubbelt dat het publiek begrijpt wat je bedoelt
 • Hoe je het publiek meeneemt in je verhaal
 • Waar je goed beeldmateriaal vindt
 • De 5 basisslides die jouw deelnemers helpen om de rode draad te volgen
 • Hoe je interactieve momenten in je presentatie verwerkt

Het publiek tot het einde toe vermaken

 • Waarom een snufje entertainment je presentatie tot een 5 sterrenmaal maakt
 • Het exacte moment om een vragenronde in te lassen en waarom die plek zo cruciaal is
 • Hoe je de regie houdt
 • Bewust bewegen: waarom je niet zomaar over het toneel heen en weer loopt
 • Plan B, hoe je je kunt voorbereiden op dingen die misgaan
Wat leren workshopleiders?

Ervaringen van klanten

Als je al een ervaren spreker bent? Is dit dan een training voor jou?

Je bent een adviseur en staat comfortabel voor een groep. Presenteren gaat je relatief gemakkelijk af. Waarom zou je deze training volgen?

De kans is groot, dat ondanks het gemak waarmee je spreekt, je toch regelmatig het gevoel hebt dat je meer met je presentatie kunt bereiken. Dat je merkt dat er een zekere routine in is geslopen. En dat je een beetje hulp nodig hebt, omdat het niet alleen een kwestie van performance is waardoor je het volgende level in je presentatievaardigheid bereikt. 

De visie van Pauline op presenteren, daar geloof ik in
Roel Lenoir, 3PM
Voor een presentatie op Velo-city, het grootste en belangrijkste mondiale fietscongres van Europa, besloot ik begeleiding te zoeken

De presentatie die ik daar ging geven was voor mij één van de belangrijkste tot nu toe. Een buitenkans. Daar wilde ik het beste uit halen.
Lees meer
In korte tijd leerde ik hoe je een verhaal vertelt met impact
Marjon Donkers, Zelfstandig adviseur preventie ingrijpende jeugdervaringen en inhoudelijk projectleider bij SGF/ Gezonde Generatie
 

Onlangs werd ik gevraagd om een TEDtalk-achtig verhaal te geven over een onderwerp waar ik me al 20 jaar mee bezighoud: ingrijpende jeugdervaringen en de impact op gezondheid. In de wereld waarin ik werk is dit voor velen nog onontgonnen terrein.
Lees meer
De methode die Pauline je leert, werkt. Je zit altijd goed. Dat is briljant.
Linda Smallegange, Gemeente Den Haag
Ik heb het idee dat de meeste PowerPointpresentaties worden aangevlogen als een ordening van gedachten van de presentator die dan voorgelezen worden. En de presentatie wordt een monoloog. Je vraagt na afloop de slides op als hand-out. Net als vroeger bij een hoorcollege.
Lees meer
De training voerde terug naar het scherp krijgen van de kern van mijn diensten
Martine Teirlinck, Productmanager bij SURF
Ik geef regelmatig presentaties en dat gaat me prima af. Maar ik merk dat er voor bepaalde doelgroepen meer nodig is. Aan een strategische groep bijvoorbeeld kan ik niet volstaan met vertellen wat onze dienst inhoudt en wat ze ervan mogen verwachten.
Lees meer
Het is niet 'oh ik doe even een PowerPoint'
Marcel Ott, Global Security Advisor at Global Security Heineken (Proseco)
Hoe krijg ik online een goede interactie met mijn publiek? En hoe krijg ik relatief droge materie helder aan anderen gecommuniceerd? Dat waren de vragen waarmee ik op zoek ging naar een presentatietraining.
Lees meer
Een onomkeerbare andere manier van denken over presentaties en informatieoverdracht
Petra Klein, Interim beleidsmedewerker & projectleider MDA++ Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden
Ik zocht een training waarin ik kon leren goede en boeiende presentaties te maken, die in de online “thuiswerk-corona-times” als verfrissend zouden worden ervaren. Door de tekst op de website van Pauline die ik via googlen op “online presentaties geven” had gevonden, werd ik getriggerd.
Lees meer
Meer dan een presentatie cursus alleen
Fergel Reiziger, Auditdienst Rijk
Voor het onboarding programma van de Auditdienst Rijk was ik één van de workshopleiders die een online training gaf.  

Pauline heeft laten zien dat less is more. Hoe presentaties mij meer kunnen laten schijnen.
Lees meer
I am amazed with the direction and flow of my presentations now.
Joe Stephenson, Director, Digital Intelligence at Intertel
This was one of the most comprehensive trainings I have ever received

And it has been invaluable in the development of both the visual aspects of my presentations, as well as my stage delivery.
Lees meer
I have a whole new way of presenting
Christina Fiscella, SIU Investigator Large Property Loss at USAA
Although I've been speaking professionally for many years, presenting in TED-style was totally new to me. What I liked about the training, was the whole process of creating building the talk.
Lees meer
Bewuster gebruik gemaakt van het 'on stage zijn'
Nico Declercq, Commissaris van Politie België
De training voor mijn FRAUDtalk was zeer nuttig en waardevol voor mij. Pauline keek met andere ogen naar mijn presentatie en merkte zaken op waar ik zelf nooit op zou letten. Ik wil vaak teveel vertellen, maar werd steeds weer teruggebracht tot de kern.
Lees meer
Een heldere kernboodschap en een haarscherp doel van mijn presentatie
Ernst Janssen Groesbeek, Studio 9to3 Animation
Voor een jaarlijks congres over animatie, computer graphics en visual effects, werd ik gevraagd om samen met mijn collega een presentatie te houden. We hadden ieder 15 minuten spreektijd. Ik ben een geoefende spreker en heb onder andere colleges gegeven.
Lees meer

  Wat maakt deze training uniek?

  Je blijft gefocust 

  Het gevaar om meer en meer inhoud in de presentatie te stoppen ligt constant op de loer. En voor je het weet, zie je door de bomen het bos niet meer.

  Als gestructureerd creatief behoed ik je voor overbodige opvulling. Ik wijs je elke keer weer op het door jou gekozen doel van je presentatie. Op die manier blijft je op koers.

  Na afloop van de training heb je een presentatie die klaar is om geven.

  Alice koorddanseres

  Praktische informatie

  5 trainingssessies en een dry-run

  In 5 sessies van 2 uur doorloop je alle stappen van het bouwen van een presentatie. Je start met een publieksanalyse, daarna zet je de outline op en geleidelijk kleed je de presentatie verder aan. De training eindigt met de dry-run, waarin je de presentatie laat horen en de laatste aanpassingen doet. Je kunt de training helemaal offline of online volgen. Of een variant ervan afspreken.

  Materiaal

  Na elke sessie ontvang je een handout (PDF) met alle informatie en opdrachten van de betreffende week. Ook ontvang je mijn boek 'Een goed idee is er om te delen'.

  Niet zelf de PowerPoint maken?

  Heb je weinig kennis van PowerPoint of onvoldoende tijd, dan kun je ervoor kiezen om de slides te laten bouwen. In de training bepalen we het design van de slides en brainstormen we over het beeldmateriaal dat jouw woorden ondersteunt.

  De training is ook geschikt als In-company training. Vraag onderaan de pagina een intakegesprek aan of neem telefonisch contact op om de mogelijkheden te bespreken.

  De prijzen zijn exclusief 21% BTW

  Investering

  De Presentatie Strategie training
  6 trainingsessies
  Materiaal: Handout per module [PDF] en mijn boek 'Een goed idee is er om te delen'
  Extra
  PowerPointslides ontwerpen en bouwen (max. 30 slides)
  Ja ik wil graag kennismaken